Életveszélyes autók az utakon
2017.05.04
Több mint fél millió autó közlekedik olyan engedély nélküli átalakításokkal a hazai utakon, amelyek súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek, mivel a szakszerûtlenül átalakított világítási berendezések, a minõsítetlen keréktárcsák és a szaktudást nélkülözõ tuningolások életveszélyesek is lehetnek, hívja fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Iparági becslések szerint csaknem minden második gépjármûre szerelt kiegészítõ ellenõrizetlen forrásból származik, ezek 20-25%-a (vagyis 50-70 ezer darab) pedig hamisítványnak minõsíthetõ. Emellett riasztó adat, hogy a teljes hazai jármûállomány 20-25%-a, vagyis hozzávetõleg egymillió autó a napi közlekedés során hibás világítási berendezésekkel közlekedik, további 15-20%-uk kisebb-nagyobb, de nem engedélyezett átalakításokkal vesz részt a forgalomban.

A szabványos gyári világítási berendezéseken túl, bármilyen többletterhelést okozó fényforrás felszerelése tilos, amely alól csak a ködlámpával el nem látott, de a szükséges vezetékkel már gyárilag felszerelt autók jelentenek kivételt. „A nem szabványos berendezések túlterhelik az autók elektromos hálózatát, a beszerelés szakszerûtlensége pedig tovább fokozhatja a bajt, ami a jármûvek kigyulladását is okozhatja” – hívta fel a jelenségre a figyelmet Gablini Gábor, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) vezetõségi tagja. A bárhol beszerezhetõ kék fényû xenon hatású lámpa beszerelése ugyancsak komoly veszélyforrást jelenthet a többi autósra nézve, ezért használata szintén szabálytalanságnak minõsül.

A világítási berendezések mellett tilos az olyan futómû-átalakítás is, amely megváltoztatja a futómûvek gyárilag tervezett terhelését, menettulajdonságait és stabilitását. Különösen gyakori a keréktárcsák, vagyis az alumínium-, illetve könnyûfém felnik nem minõsítettre cserélése. Az ilyen utánzatok többsége döntõen az interneten keresztül jut el a fogyasztókhoz. A gyatra minõségû másolatok akár már egy kisebb ütközés, padkázás vagy úthiba miatt eltörhetnek, ez pedig életveszélyes is lehet az utazókra és a többi közlekedõre.

„Az autóra felszerelt bármilyen engedélynélküli, vagy nem szabványos kiegészítõ elem súlyos közlekedésbiztonsági és mûködési kockázatot jelent, mert nem illeszkedik az adott jármû gyárilag kialakított rendszereibe”– mondta Gablini Gábor. A HENT vezetõségi tagja hozzátette: fontos tudatosítani a tulajdonosok és a használók felé, hogy az autó összes mûszaki felszerelése egy nemzetközileg elfogadott, egységes szabályrendszer alapján kerül kialakításra, ahol a legfontosabb szempont a biztonság garantálása.