A gazdasági és a kibernetikai kockázatok aggasztják leginkább a cégvezetőket
2023.05.02

A gazdasági és kiberkockázatok, különösen az adatvesztéssel és a zsarolóprogramokkal kapcsolatos kockázatok egyre nagyobb aggodalmat okoznak az igazgatók és tisztségviselők (D&O) számára – derül ki a WTW brókercég és a Clyde & Co globális ügyvédi iroda új felméréséből.

A felmérés az igazgatókat világszerte körülvevő legfontosabb kockázatokat azonosítja az Egyesült Királyságra, Európára, Ázsiára, Ausztráliára, Latin-Amerika és Észak-Amerika területére kiterjedően, melyre a világ 40 országából érkeztek válaszok.

A felmérés szerint a gazdasági kockázatot a globális igazgatók 63%-a tartotta a vállalkozások számára a legfőbb kockázatnak. Szorosan mögötte a kiberkockázat következik 62%-kal. A harmadik helyen a szabályozási/jogalkotási változások álltak, amely először került a dobogóra.

A geopolitikai kockázat jelentősége nőtt, a tavalyi hatodik helyről a negyedik helyre került.

Mind a WTW, mind a Clyde & Co kijelentette, hogy az eredmények összhangban vannak a 2022-es eredményekkel: a kiberkockázat, az adatvesztéssel és a kiberzsarolással továbbra is a rangsorokat uralja az igazgatók számára.

Eközben a felmérés első alkalommal a gazdasági kockázatokat is három veszélyre bontotta: infláció, recesszió és a munkaerőpiac. A legtöbb globális igazgató (69%) az inflációt nevezte meg a legnagyobb gazdasági kockázatként, amelyet szorosan követ a recesszió 67%-kal.

Emellett mind a COVID-19, mind a Brexit kockázata továbbra is az első öt kockázat között maradt, azonban mindkettő fontossága tovább csökken, ami 2024-ben is folytatódhat.

Ugyanakkor az éghajlatváltozás bekerült az öt legnagyobb kockázat közé az igazgatók számára Nagy-Britanniában (ahol ez az első számú kockázat) és Ausztrália és Óceánia régióban (ahol a negyedik).

Forrás: 2022/2023 Directors' and Officers' Liability Insurance Survey

Jeremy Wall, a WTW globális FINEX vezetője elmondta: "A jelenlegi geopolitikai bizonytalanságból eredő változékony üzleti környezet miatt nem meglepő, hogy a geopolitikai kockázat egyre előrébb kerül az igazgatók aggodalmainak listáján. A technológia megjelenése biztosítja, hogy a kiberkockázat továbbra is komoly aggodalomra ad okot, és ennek következtében minden bizonnyal egyre nagyobb keresletet tapasztalunk a kiberbiztosítások iránt."

James Cooper, a Clyde & Co biztosítási üzletágának vezetője hozzátette: "Mivel a vállalatok és vezetőik szinte példátlan bizonytalansági légkörben tevékenykednek, az idei felmérés időszerű és értékes betekintést nyújt a változó kockázati környezetbe. Az igazgatókat 28 kockázatról kérdeztük, és az eredmények összességében nagyon hasonlóak a tavalyihoz, a kiberkockázatok pedig jelentősen megelőzik a többi kockázatot. Történtek azonban fejlemények, és olyan figyelemre méltó új kockázatok is megjelentek, mint például az igazgatósági szintű megfelelő kiberszakértelem."

"Vállalati mérettől függetlenül a kockázatok sikeres kezelése soha nem volt még ilyen nehéz. Az igazgatóknak előretekintő szemléletre van szükségük, hogy előre láthassák a fenyegetéseket és a kihívásokat." – tette hozzá Cooper.