A Groupama Biztosító minden lehetséges esetben intézkedett a kártérítési összegek kifizetésérõl
2017.05.25
A Groupama Biztosító közleményben tájékoztatott a veronai buszbalesethez kötõdõ kifizetések jelenlegi helyzetérõl: A Groupama Biztosító a veronai tragikus balesetben érintett autóbusz kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási szerzõdésének kezelõjeként elkötelezett amellett, hogy a kárrendezés során minden lehetséges segítséget és támogatást megadjon a balesetben érintettek és családtagjaik számára, biztosítva a zökkenõmentes és gyors kárrendezést.

Bár a baleset körülményeinek vizsgálata, és ezzel összefüggésben a jogi felelõsség megállapítása még jelenleg is folyamatban van, a biztosítótársaság azokban az esetekben, ahol a rendelkezésre álló információk alapján meghatározható volt a kárösszegek nagysága és a kiutaláshoz szükséges dokumentumok – mint például a kártérítési igényre vonatkozó bejelentés, vagy a gyámhatóság hozzájárulása – is beérkeztek, a veronai baleset károsultjai és hozzátartozói számára kifizette a kártérítési összegeket, az alábbiaknak megfelelõen.

A már benyújtott poggyászkárok illetve a felmerült költségek, dologi károk megtérítését folyamatosan rendezte a biztosító.

A jogszabályoknak megfelelõen az elhunytak valamennyi közeli hozzátartozója – szülõk, testvérek és nagyszülõk – részére ún. sérelemdíjat is fizetett a biztosítótársaság. A súlyos sérülést szenvedettek esetében egészségi állapotuk alakulásától függõen lesz meghatározható a sérelemdíj végleges nagysága, de az elõlegek már esetükben is kifizetésre kerültek. A tartós gyógykezelésre szoruló sérültek egészségi állapotával összefüggõ többletkiadásokat megtérítette, illetve folyamatosan téríti a biztosítótársaság. A Groupama Biztosító a könnyebb sérültek, vagy közvetlen fizikai sérülést nem szenvedettek számára szintén jelentõs összegû sérelemdíjat fizetett, illetve fizet ki.

Az érintetteknek kifizetésre kerülõ sérelemdíjak, tekintettel a baleset különösen tragikus körülményeire, a magyar gyakorlatban meghatározott kártérítési összegek felsõ határán mozognak.

A Groupama Biztosító a kárügyeket ezzel nem zárta le, a társaság a tragikus baleset érintettjeivel, áldozatainak hozzátartozóival továbbra is aktív párbeszédre törekszik, így az átutalt sérelemdíjakkal kapcsolatban is biztosítja a lehetõséget a további egyeztetésre.

A balesetben érintettek között van néhány család, akiktõl ez idáig még nem érkezett kárigény, ezért a biztosítótársaság az õ esetükben tovább keresi a kapcsolatfelvétel lehetõségét annak érdekében, hogy kárigényüket felmérhesse, és számukra is mielõbb kártérítést nyújthasson.

A Groupama Biztosító továbbra is fenntartja a kapcsolatot az érintettekkel, kiemelten kezeli valamennyi károsult ügyét. Tiszteletben tartva a balesetben érintettek fájdalmát, személyiségi jogait, a jövõben is maximális diszkrécióval kíván az ügyben eljárni.