Viharszezon: ki fizeti a kidőlt fa által okozott autókárt?
2023.05.24

Nyakunkon a viharszezon. Az egyre gyakrabban fellépő, heves viharokban azonban nem csak az ingatlanok, de a járművek is komoly károkat szenvedhetnek, akár totálkárossá is törhetnek. Cikkünkből megtudhatod, ilyen esetekben hogyan működik a kártérítés, illetve milyen óvintézkedésekkel csökkenthető ez a fajta kockázat.

A viharok által okozott gépjárműkárok nagy részét fakidőlések, ágtörések okozzák. Egyszerű a helyzet, ha a károsodott gépkocsi rendelkezik cascóval, hiszen ezek a biztosítási szerződések tartalmazzák a viharkockázatot is, így a biztosító – az esetleges önrészesedés levonásával – megtéríti a keletkezett károkat. A kötelező felelősségbiztosítás azonban a viharkároka nem terjed ki!

Bonyolultabb a helyzet casco híján, ilyenkor ugyanis attól követelhetünk kártérítést, akinek a telkén állt a fa. Szerencsés esetben a károkozó rendelkezik ingatlan tulajdonosi felelősségbiztosítással, amely ma már sok lakásbiztosítás részét képezi. Ilyen felelősségbiztosítás nélkül azonban csakis a polgári jog alapján tudunk eljárni, ha kártérítésre tartunk igényt.

A kárigény jogosságának megállapítása azonban korántsem egyszerű. Ha a fa bizonyíthatóan beteg, korhadt volt, és a tulajdonosa vagy kezelője nem ápolta megfelelően, akkor fennáll a kártérítési kötelezettség. Az ilyen esetek azonban ritkán egyértelműek, így a szakértők is gyakran megosztott felelősséget állapítanak meg.

Így kell körültekintően eljárni

Megelőzés:

  • Vihar előtt próbáljuk az autót biztonságos, lehetőleg fedett helyre parkolni.
  • Ha a saját kertben fa alatt parkolunk, folyamatosan ellenőrizzük a fa állapotát, szükség esetén ne sajnáljuk a beteg részeket levágni róla, esetleg időben gondoskodjunk az egész növény kivágásáról is.
  • Ha a kertből vastagabb faág lóg ki, számoljunk a felelősségi kérdésekkel: ingatlanbiztosításunkat felelősségbiztosítással is egészítsük ki.

Kárrendezés:

  • A fáról, az autóról és a területről készítsünk megfelelő fényképeket, amelyek egy későbbi bizonyítási eljárás során hasznos segítséget jelenthetnek.
  • Közterületi kár esetén értesítsük a biztosítónkat amilyen hamar az lehetséges, továbbá a terület kezelésében illetékes szervet is.
  • A javítást csak a biztosítónk engedélyével, az ilyenkor elengedhetetlen kárszemlét követően rendeljük meg. A kárszemle előtt csakis a további károk megelőzése érdekében változtathatunk az autó állapotán. Ellenkező esetben a biztosító mentesülhet a kártérítés alól.

Összességében jelentősen nagyobb védelemre, valamint jóval gyorsabb és kényelmesebb ügyintézésre számíthat az az autótulajdonos, aki casco-biztosítással rendelkezik. Egyrészt (az elvárható gondosságon felül) nem kell felelősségi kérdésekkel foglalkoznia, másrészt az ilyenkor járó kártérítéshez akkor is rövid időn belül hozzájut, ha valamelyik külső fél felelőssége megállapítható.