Hőhullámokra figyelmeztet a Meteorológiai Világszervezet
2023.05.09

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) új figyelmeztetése szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az El Niño még ebben az évben kialakul. Ha ez bekövetkezik, a világ számos régiójában ellentétes hatást gyakorol az időjárási és éghajlati mintákra, mint a hosszú ideje tartó La Niña, és valószínűleg magasabb globális hőmérsékletet okozna. Egyelőre nincs előrejelzés az El Niño erősségére vagy időtartamára vonatkozóan.

"Az elmúlt nyolc év volt a legmelegebb, amit valaha is feljegyeztek, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben hűsítő La Niña volt, és ez átmeneti fékként hatott a globális hőmérséklet-emelkedésre. Egy El Niño kialakulása valószínűleg a globális felmelegedés újabb tetőzéséhez vezet, és növeli a hőmérsékleti rekordok megdöntésének esélyét" - mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A WMO globális éghajlat helyzetéről szóló jelentése szerint 2016 volt a legmelegebb év, amit valaha is feljegyeztek, ami egy nagyon erős El Niño esemény és az üvegházhatású gázok által okozott felmelegedés "kettős csapásának" köszönhető. A globális hőmérsékletre gyakorolt hatás általában a kialakulását követő évben érvényesül, így valószínűleg 2024-ben lesz a legmarkánsabb.

"A világnak fel kell készülnie az El Niño kialakulására, amely a világ különböző részein gyakran fokozott hőséggel, aszállyal vagy csapadékkal jár. Ez enyhülést hozhat az Afrika szarván tapasztalható aszály és más, La Niña-val kapcsolatos hatások alól, de szélsőségesebb időjárási és éghajlati eseményeket is kiválthat" - tette hozzá Taalas.

Mivel az óceáni régiók felett általában az átlagosnál melegebb tengerfelszíni hőmérsékletet jósolnak, ez hozzájárul a szárazföldi területek felett a szokásosnál magasabb hőmérséklet széles körű előrejelzéséhez. Kivétel nélkül pozitív hőmérsékleti anomáliák várhatók az északi és a déli félteke valamennyi szárazföldi területe felett - áll a legújabb frissítésben.