Magyarország legnépszerûbb autóinak casco biztosításai
2017.05.31
Hogyan alakulnak Magyarország legnépszerûbb új és használt autótípusok casco biztosítási díjai – ezt számolta ki a Genertel legújabb elemzésében. Casco biztosítást megéri kötni idõsebb jármûvekre is. A 2 éves kocsik cascója ugyanis évente átlagosan 61 000 Ft, ám 12 évesen ez az összeg akár már 34 000 Ft körüli éves összegre is csökkenhet.

2017. elsõ hónapjaiban száz eladott hazai használt autóból 14 Opel, további 10-10 pedig a Suzuki és a Volkswagen márkát viseli. Ezt a három márkát a Ford (8%) és a Renault (6%) követi. Összességében ez az öt márka biztosítja a teljes hazai használtautó-forgalom közel felét. (forrás: Hasznaltauto.hu).

Ezen legnépszerûbb modellek casco díja miként változik a leggyakoribb életkorukban, vagyis 2, 5 és 12 évesen? Két éves jármûvek közül egyértelmûen a Suzuki Swift 1,2 benzines kerül a legkevesebbe –évente már 58 573 Ft-ért elérhetõ – a casco biztosítása. Idõsebb autóknál, teljes körû casco esetében jelentõs változás figyelhetõ meg az árban; 5 vagy 10 éven felüli gépkocsinál akár több tízezer forinttal is kevesebbet fizetünk évente, mint egy alig néhány éves autónál.

„Érdemes megnézni a casco ajánlatokat akkor is, ha idõsebb gépjármûvet vásárolunk, mert egyes típusok esetén olyan alacsony a teljes körû változatok díja, hogy feltétlenül érdemes megkötni” – mondja Csikós Dániel, a Genertel értékesítési igazgatója. A szakértõ hozzátette; idõsebb autóknál jelentõs hozzáadott értékkel bírnak a csupán kis éves díjjal rendelkezõ kiegészítõ biztosítások. Ilyen lehet a mobilitást garantáló assistance szolgáltatás, mely átvállalja az ügyféltõl a helyi javíttatást vagy elszállítást, a letárolás gondját és költségét. 

Az új autók piacának márkasorrendje a következõ volt ugyanebben az idõszakban a Datahouse adatai alapján: Suzuki (11,65%), Ford (10,7%), Skoda (9,39%), Opel (9%) és Toyota (7,93 %). A koncentráció mértéke ezen a piacon is hasonló: öt márka adja a piac forgalmának majdnem felét.

A legnépszerûbb új autó típusok esetén a példaként vett ügyfél esetében az elérhetõ éves casco biztosítások nagyjából 58 ezer –103 ezer Ft között vannak, ezek közül a legmagasabb díjjal a Skoda Octavia típus rendelkezik, a legalacsonyabbal pedig a Suzuki Swift.

A Genertel korábbi lekérdezésébõl az is kiderült hogy a válaszadó autósok döntõ többségének; - közel 90 százalékuknak! - fontos szerepet játszik az ár a döntés meghozatalnál: közülük 30% mondta azt, hogy kizárólag ár alapján dönt egy-egy casco biztosítás mellett, azaz a legolcsóbbat választja, 59%- pedig ott köti meg biztosítását, ahol már meglévõ egyéb biztosításai révén kedvezményt kap az árból. Csupán 12 százalékuk vesz figyelembe egyéb szempontot, mint például a a biztosító ismertségét, a „brandet”, amikor döntést hoz. Arra a kérdésre, hogy milyen típusú casco biztosítást érdemes megkötni; nem meglepõen, a válaszadók 78%-a válaszolta azt, hogy kizárólag teljes körû biztonságot nyújtó cascot, csupán 12% szerint lenne elégséges csak töréskárra, míg 10% szerint csupán lopáskárra biztosítást kötni.

Nem adott meglepetésre okot az sem, hogy a Genertel felmérésben megkérdezettek közül a válaszadók 40%-a bármilyen korú, 33% pedig 5-8 éves autóra is kötne casco biztosítást és csak 19% szerint lenne bõven elég új autók esetében erre pénzt szánni.
Ne spóroljunk ezen:

  • Casco esetén fõleg új jármûveknél az avulásmentes szolgáltatáson, 
  • A sokat utazóknál pedig a Poggyászbiztosítás lehet hasznos kiegészítõ,
  • Használt autó esetén pedig szinte elengedhetetlen az assistance szolgáltatás segítõ ereje.
Ezek mindegyike pár ezer forint éves szinten, mely fõleg egy casco díja mellett eltörpül, mégis sokan spórolnak nélkülözésükkel.