Viharkár – mit térít a lakásbiztosítás és mit nem?
2023.06.16

Hazánkra is jellemzőek az egyre súlyosabb viharok, melyek ingatlanokban, járművekben, elektronikus eszközökben, háztartási gépekben is kárt okozhatnak. De milyen károkra és jellemzően milyen feltételek szerint térít egy lakásbiztosítás?

Mire figyeljünk a biztosítás kötéskor?

Gondoljuk át, hogy milyen kockázatok biztosítására van szükségünk és ez alapján válasszuk ki a számunka legmegfelelőbb szolgáltatást. A biztosító ugyanis csak azokra a biztosítási eseményekre térít és csak olyan mértékben, melyekre a szerződésben a szolgáltatását is kikötötte. Ha például üvegkárra nem terjesztettük ki a fedezetet, akkor a betört üveg után nem jár kártérítés. Ugyanígy érdemes a szabadon tárolt ingóságokra is kiegészítést kötni, ha nem tudjuk biztonságos, fedett helyre elrámolni azokat. Fontos megismerni azt is, hogy milyen részletfeltételek fennállását követeli meg a biztosító a teljesítéshez, illetve, hogy milyen eseteket zár ki a szolgáltatásából.

A lakásbiztosításokat is célszerű rendszeresen felülvizsgálni, hogy az adott szerződés megfelelően passzoljon a jelenlegi életkörülményeinkhez.

A viharkárok, villámcsapásból eredő károk

Szinte minden biztosító szolgáltatást nyújt az elemi károk vonatkozásában a viharokra, valamint a villámcsapás által okozott elsődleges és másodlagos károkra is. Hogy milyen feltétel alapján történik a teljesítés, a szerződési feltételekben található. Fontos tudni, hogy a rendszeres karbantartás elmaradása miatt keletkező sérüléseket nem lehet semmilyen vihar számlájára írni, azokat tehát egyetlen biztosítás sem téríti meg!

A biztosítók általában akkor tekintenek viharkárnak valamely kárt, ha a szélsebesség a biztosító által meghatározott mértéket meghaladja. Ezt általában minimum 50-55 km/h erősségben határozzák meg.

A villámcsapás által okozott károk biztosítási szempontból kétfélék lehetnek. Az első, meglehetősen ritkán előforduló eset, mikor közvetlenül az otthonunkba csap a villám. A közvetlen villámcsapás jelentős károkat eredményezhet: sok esetben tüzet is okoz, továbbá a kémény, a tetőszerkezet, akár az ablakok is sérülhetnek. Az áram alatt lévő elektronikai eszközöket általában még a túlfeszültség-védelem sem képes megóvni ilyenkor.

Jóval gyakoribb az olyan eset, mikor egy közeli villámcsapás az otthonon kívüli vezetékek vagy csövek útján jut a házba, ilyenkor a másodlagos hatásként keletkezett túláram okoz kárt az ingóságokban.

Szakszerű villámvédelmi intézkedésekkel szerencsére a károk bekövetkezési valószínűsége jelentős mértékben csökkenthető: a tűz keletkezésével szemben a villámvédelmi rendszer („villámhárító”), a villamos és elektronikus készülékek meghibásodásával szemben pedig a többlépcsős túlfeszültség-védelmi rendszer nyújt védelmet. A Magyar Biztosítók Szövetsége és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület közös állásfoglalásából megtudhatjuk, milyen módon védhetjük meg értékeinket a villámcsapásokkal szemben.

Járműben is komoly károkat okozhat a vihar

Egy komolyabb jégeső, leszakadó ágak, lepotyogó tetőcserép mind-mind jelentős károkat okozhat a járművekben, akár totálkárosra is törve azt. Alapvetően ezeket a károkat a casco biztosítás terhére lehet megtéríttetni, a kgfb nem nyújt fedezetet.

Casco híján attól követelhetünk kártérítést, akinek a telkén állt a fa vagy a lehulló cserép. Amennyiben a károkozó rendelkezik ingatlan tulajdonosi felelősségbiztosítással, amely ma már sok lakásbiztosítás részét képezi, úgy a biztosító megtérítheti kárunkat. Ellenkező esetben közvetlenül a károkozótól követelhetjük a kártérítést.

Fontos a káreseményt jól dokumentálni, készítsünk megfelelő fényképeket, amelyek egy későbbi bizonyítási eljárás során hasznos segítséget jelenthetnek. A kárszemléig azonban csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokat végezzük el.