Mintegy 35-50 százalékkal emelkedett a bankok hitelkihelyezése egy év alatt
2017.07.05
Az elsõ öt hónapban a magyar lakosság 35 százalékkal több lakáshitelt vett fel, mint 2016 ugyanezen idõszakában. A májusi lakáshitel folyósítás 59 milliárd forint volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint, amire legutóbb 2008-ban volt példa - derül ki a Bankmonitor.hu gyorselemzésébõl.

A portál közleménye szerint a személyi hiteleknél a hitelkihelyezés növekedése még magasabb, közel 50 százalékos volt. A májusban kimutatott 30 milliárd forintos hitelnyújtást szintén a pénzügyi válság elõtt lehetett legutóbb tapasztalni.

A Bankmonitor.hu összegzése szerint az MNB statisztikáiban szereplõ átlagos teljes hiteldíj mutató (thm) szinteknél lényegesen olcsóbban is lehet hitelt felvenni. Összességében egy 10 millió forintos lakáshitelen ma az átlagos hitelfelvevõ (két keresõs család, átlagos jövedelemmel) összesen 800 ezer forinttól 1 millió forintig veszít azzal, hogy az elérhetõnél rosszabb feltételekkel vesz fel lakáshitelt - állítják a gyorselemzés összeállítói.
Kitérnek arra: a legfontosabb tényezõ a tartósan alacsony kamatszint, ma a legolcsóbb lakáshitelek (rövid távon változó kamatozás és akár átlagos jövedelem mellett) 3 százalékos thm alatt elérhetõk. Ez alig haladja meg a várható infláció mértékét, vagyis gyakorlatilag nincs költsége a hitelfelvételnek. A személyi kölcsönök esetében a legjobb termékek kamatszintje napjainkban alacsonyabb, mint a 4-5 évvel ezelõtti lakáshiteleké volt.
A közlemény idézi Sándorfi Balázst, a Bankmonitor.hu ügyvezetõ igazgatóját, aki rámutatott: "Ha önmagában azt nézzük, hogy újra a válság elõtti szinten van a lakosság hitelfelvétele, az félrevezetõ lehet, ma ugyanis sok mindenben eltér mind a hitelpiac, mind a lakosság pénzügyi háttere a 2008 elõtti idõszakhoz viszonyítva".

A legfõbb eltérések között említhetõ, hogy Magyarországon a régióban és szinte egész Európában is egyedülálló módon a lakosság hitelállománya ma lényegesen alacsonyabb, mint a válság kirobbanásakor, és megszûnt a hitelezésben a devizakockázat. Emellett a pénzügyi kockázat ma a kamatváltozásra korlátozódik, a hitelfelvevõk fele a legalább 5 évig fix törlesztõ részlettel rendelkezõ konstrukciókat választja lakáshitelnél - míg a személyi kölcsönöknél a végig fix törlesztésû konstrukciók dominálnak.

Ezzel párhuzamosan 2008-hoz viszonyítva ma magasabb a lakosság pénzügyi megtakarítása és az átlagos nettó jövedelem; a hitelpiac erõsen szabályozott és a bankok olyan hiteltermékeket kínálnak, amelyek árazása csak elõre "definiált módon" változtatható meg - olvasható a Bankmonitor.hu gyorselemzésében.