Kompromisszummal megakadályozható lenne a Brexit
2017.07.18
Tony Blair, korábbi brit miniszterelnök szerint korántsem vehetõ biztosra Nagy Britannia kilépése az Európai Unióból, ehhez azonban mindkét félnek engedményeket kellene tennie. A megváltozott körülmények miatt ugyanakkor erre jó esély kínálkozik.

Blair szervezete, az Institute for Global Change tette közzé a szigetország volt miniszterelnökének cikkét, mely szerint a Brexit nem csak megakadályozható, de meg is kell akadályozni azt annak érdekében, hogy mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió elkerülje az azzal szükségszerûen együtt járó, mindkét felet fenyegetõ gazdasági károkat. Blair szerint ennek egyik sarokköve mindenképpen az kell legyen, hogy az EU engedményeket tegyen a mozgás szabadságának korlátozása tekintetében.

Véleménye szerint a körülmények jócskán megváltoztak a 2016-os referendum eredménye óta, Európában új, kompromisszumképesebb vezetõk tûntek fel - így például a francia Emmanuel Macron, és brit oldalon is súlyos csapást szenvedfett el a keményvonalas kilépéspárti konzervatív oldal. A Sky News-nak tett nyilatkozatában Blair hozzátette, hogy minden egyes nap új bizonyítékok kerülnek elõ arra, milyen elképesztõ károkkal jár a Brexit már most is, megemlítve a font mélyrepülését és a gazdasági növekedés lassulását.

Blair 2007-ig volt hivatalban, politikája pedig mindig is erõsen vitatott volt. Habár egymás után háromszor vezette gyõzelemre a Munkáspártot, sokan nem tudták megbocsátani neki a brit részvételt a második iraki háborúban.