Kutatók szerint emberek milliárdjai kényszerülhetnek elhagyni lakhelyüket a felmelegedés miatt
2023.07.04

A globális felmelegedés megfékezésére tett nagyobb erőfeszítések nélkül valószínűleg emberek milliárdjai szorulnak elviselhető klímájú lakóhelyen kívülre az Exeteri Egyetem kutatóinak vezetésével készült új tanulmány szerint.

Az emberiség mintegy 9%-a jelenleg olyan területeken él, amelyek túl forrónak számítanak – derült ki egy tanulmányból, amely a Nature Sustainability című folyóiratban jelent meg.

Általában az optimális területek körülbelül 13 °C körüli, a monszun éghajlatú területeken körülbelül 27 °C körüli átlaghőmérséklettel jellemezhetők. Sajnos már most milliók veszélyes hőmérsékleteket tapasztalnak, különösen ahol az átlaghőmérséklet meghaladja a 29 °C-ot.

Tim Lenton, az Exeteri Egyetem Globális Rendszerek Intézetének igazgatója és a tanulmány egyik vezető szerzője a következőképpen fogalmazott: „A globális felmelegedés költségeit gyakran pénzügyi szempontból szokták kifejezni, azonban tanulmányunk rávilágít az éghajlati vészhelyzet kezelésének elmulasztásából eredő rendkívüli emberi költségekre. Minden 0,1°C-kal nagyobb felmelegedés esetén mintegy 140 millió ember lesz kiemelten veszélyeztetve a hőség okozta veszélyek miatt. Ez a szám egyértelműen rámutat a probléma súlyosságára és a szén-dioxid-kibocsátás határozott csökkentésének fontosságára."

A jelenlegi politikák azzal fenyegetnek bennünket, hogy a hőmérséklet akár 2,7°C-kal is emelkedhet. Ha nem teszünk erőfeszítéseket annak érdekében, hogy csökkentsük ezt a növekedést, az emberek közel 22-39%-a kénytelen lesz olyan körülmények között élni, amelyek nem ideálisak az emberi egészségre és jólétre. A 3,6°C és 4,4°C közötti felmelegedési forgatókönyvek esetén a világ népességének akár a fele is kerülhet az emberi élethez alkalmas éghajlatú területen kívülre.

A tanulmány előrejelzése szerint a 2,7°C-os felmelegedési forgatókönyv esetén -feltéve, hogy a globális népesség eléri a 9,5 milliárd főt- India lenne az az ország, ahol a legtöbb ember ki lenne téve ennek a veszélynek. Ugyanebben a forgatókönyvben Nigéria lenne a második legtöbb embert érintő extrém hőséggel szembesülő ország. Mindkét országban jelenleg is vannak olyan területek, ahol az emberek már most is tapasztalják az extrém hőséget.

De még mindig van idő a rosszabb forgatókönyvek megelőzésére. A legfeljebb 1,5°C-os felmelegedés fenntartása azt jelentené, hogy az emberek körülbelül 5%-a maradna a periférián kívül, szemben a 2,7°C-os felmelegedés forgatókönyve szerinti körülbelül egyharmaddal. „Mindazonáltal eredményeink azt mutatják, hogy az éghajlatváltozás emberi költségeit és az egyenlőtlenségeket korlátozó, határozottabb éghajlat-politika hatalmas lehetőségeket rejt magában" - zárul a tanulmány.