Stresszteszt: az európai biztosítók és nyugdíjalapok jól tartják magukat a megnövekedett pénzügyi stabilitási kockázatok ellenére is
2023.07.03

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) nemrég tette közzé 2023. júniusi pénzügyi stabilitási jelentését, amely számba veszi az európai biztosítási és foglalkoztatóinyugdíj-ágazat legfontosabb fejleményeit és kockázatait.

Az EIOPA megállapítja, hogy az európai gazdaság jelenleg a nagyfokú bizonytalanság és a megnövekedett pénzügyi stabilitási kockázat új időszakát éli. A tartós infláció, a feszült geopolitikai helyzet és az emelkedő finanszírozási költségek - a közelmúltbeli pénzügyi zavarok nyomán is - kihívást jelentenek az európai növekedési kilátások és a pénzügyi intézmények üzleti feltételei szempontjából. A kihívásokkal teli környezet ellenére a biztosítók és a nyugdíjalapok rugalmasak maradtak.

Az európai (viszont)biztosítók a jelentős természeti katasztrófakárok, a gyengébb befektetési hozamok, a vártnál magasabb infláció és a folyamatos gazdasági bizonytalanságok ellenére is stabil szolvenciapozícióval léptek be 2023-ba. A nem-életbiztosítások esetében a díjbevétel növekedett, az életbiztosítások esetében azonban stagnált. A kockázatvállalási nyereségesség szegmensenként nagyon eltérő volt, és összességében csökkent. A 2023 elején folytatott, a szokásosnál hosszabb ideig tartó és jelentős áremelkedésekkel járó, kihívásokkal teli megújítási tárgyalások ellenére a biztosítók képesek voltak megszerezni a kívánt viszontbiztosítási fedezetet.

Ami a befektetéseket illeti, a biztosítók számára továbbra is a fix kamatozású eszközök maradtak a domináns kategória, bár az államkötvények és a vállalati kötvények aránya csökkent a befektetési portfólióikban. A biztosítók 2022-ben a vállalati kötvények és államkötvények nettó eladóiként tűntek fel, mivel a kamatérzékenyebb eszközökről más, esetenként kevésbé likvid befektetési lehetőségek felé mozdultak el. Mind a biztosítók, mind a foglalkoztatói nyugdíjalapok jelentős közvetlen kitettséggel rendelkeznek a bankszektorral szemben, a teljes befektetéseik 13%-a, illetve 6%-a van kitéve, bár 2019 második negyedéve óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak.

A foglalkoztatói nyugdíjalapok és a biztosítók egyaránt használnak származtatott ügyleteket a kamatkockázattal szembeni fedezetként. Az EIOPA elemzése kimutatta, hogy a biztosítók elegendő likvid eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy fedezzék a hozamgörbe bármelyik irányba történő 100 bázispontos elmozdulásából eredő potenciális fedezeti igényeket.