Egyre több pénz kellene a gazdák kárenyhítésére
2017.08.03
A gazdák növénybiztosításának támogatására létrehozott állami alapban a korábbi években 3 milliárd forint volt, tavaly már 4 milliárd, de az elmúlt két évben így is kevés volt a keretösszeg. Idén pedig szintén az látszik, hogy nem lesz elég az igények kielégítésére az alapban rendelkezésre álló pénz – mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivõje az M1 Híradónak

Úgy tûnik nagyon biztonságosan, és növekvõ módon mûködik a mezõgazdasági kárenyhítési rendszer Magyarországon – mondta az M1-en Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivõje.

Gilyén Ágnes hangsúlyozta, a 2011-ben indult szisztéma nagyon összetett, de jól ki van találva. A két pillére az állami kárenyhítési rendszer, valamint a díjtámogatott növénybiztosítás, amit többek között a szántóföldi búzában, kukoricában, a rozsban és repcében keletkezett károkra lehet megkötni. Ez a fajta biztosítás a legsúlyosabb, nyolcféle kártípus esetén védi a gazdálkodó vagyonát, például aszály, jégverés, tavaszi és õszi fagy elõfordulásakor, mivel ezek akár a teljes termést is tönkre tehetik.

Gilyén Ágnes arról is beszélt, hogy a díjtámogatott növénybiztosítás háromszereplõs, részt vesz benne a gazda, aki a biztosítást fizeti, az állam, aki ehhez támogatást adhat, valamint a biztosító, aki a kockázatot vállalja.

A gazdák növénybiztosításának támogatására létrehozott állami alapban a korábbi években 3 milliárd forint volt, tavaly már 4 milliárd, de az elmúlt két évben így is kevés volt a keretösszeg. Idén pedig szintén az látszik, hogy nem lesz elég az igények kielégítésére az alapban rendelkezésre álló pénz – mondta a szóvivõ.

Ezzel együtt a Mabisz munkatársa úgy fogalmazott, szépen növekszik a piac. A díjtámogatott biztosítási szerzõdések száma tavalyhoz képest 60 százalékkal emelkedett, ami azt mutatja, hogy a piac szereplõi, köztük természetesen a gazdák, felfogták a rendszer jelentõségét, így a közös érdek alapján sikerül megoldani a problémákat – tette hozzá Gilyén Ágnes.