FERMA: Európa vezető szerepet tölthetne be a kibervédelem terén
2023.07.06

Az Európai Kockázatkezelési Szövetség (FERMA) és az ágazati partnerek közös jelentése kiemeli, hogy a kockázati és biztosítási szektorban érintett szereplőknek együtt kell működniük a növekvő kiberkockázatok kezelése érdekében. Ezáltal Európa potenciális globális vezetővé válhat az ilyen kockázatok kezelését célzó megoldások kidolgozásában.

Az iparág vezető szereplőivel - többek között az Allianz Global Corporate & Specialty, az AXA XL, a HDI Global, a Howden, a Lloyd's Insurance Company (Europe), a Marsh és a Munich Re - partnerségben készült jelentés egy páneurópai, több érdekelt fél részvételével folytatott párbeszéd eredménye.

A jelentés legfontosabb üzenete az, hogy a biztosítók és a vállalati ügyfelek között nagyobb mértékű együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy megtalálják az egyensúlyt a biztosítók kockázatvállalási hajlandósága és a vállalatok kockázatfedezési igényei között. Ez biztosítaná a kiberbiztosítási piac fenntarthatóságát.

A jelentés kiemeli továbbá az azonosítási és megelőzési intézkedésekbe való befektetés, az átmeneti fedezetek és a folyamatos kockázatvállalási gyakorlatok elfogadásának fontosságát, és javasolja egy, a kiberbiztonsággal foglalkozó éves nemzetközi csúcstalálkozó megrendezését. Az azonosítás és megelőzés tekintetében a jelentés azt javasolja, hogy a nagyvállalatoknak beruházásokat kellene eszközölniük a minősítésbe, a teljesítményértékelésbe, a válságkezelési képzésbe és a protokollokba annak érdekében, hogy javítsák a kiberfenyegetések azonosítására és megelőzésére való képességüket.

A jelentés azt is javasolja, hogy közös kiberbiztonsági szabványokat kell kidolgozni a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára az Európai Unióban. Emellett hangsúlyozza, hogy a hatóságoknak olyan tudatosságnövelő kampányokat kell indítaniuk, amelyek ösztönzik a kkv-kat a megbízható kiberbiztonsági ellenőrzésekbe történő beruházásra. A kockázatvállalás terén kiemeli annak fontosságát, hogy egységes alapkérdőívet dolgozzanak ki a szerződéskötést megelőző megbeszélések során történő felhasználásra.

A jelentés javasolja az átmeneti fedezeti lehetőségek biztosítását azoknak a kkv-knak, amelyek még a kiberbiztonsági képességeik fejlesztésének korai szakaszában vannak. A nagyobb vállalatok esetében pedig azt javasolja, hogy vezessenek be folyamatosabb kockázatvállalási megközelítést, amely nagyobb mértékben épít visszajelzésekre.

A fedezetek tekintetében sürgetik Európát, hogy vállaljon vezető szerepet az olyan kockázatok kezelésében, amelyeket a magánbiztosítási piac nem tud megfelelően fedezni. További megbeszéléseket szorgalmaz a köz- és magánszféra együttműködéséről, hogy megoldásokat találjanak az olyan újonnan megjelenő kiberkockázatokra, mint a kiberháború és a rendszerkockázat.

A jelentés kiemeli az összes érdekelt fél közötti együttműködés fontosságát a stressztesztelési forgatókönyvek kidolgozásában, hogy jobban megértsék a potenciális kiberfenyegetéseket és hatékonyan felkészüljenek rájuk.