Fintech cégek segítségével diverzifikálnak a viszontbiztosítók
2017.08.14
Szokatlan partnerre bukkant egy labradorját biztosítani akaró férfi. A választása a világ legnagyobb viszontbiztosítójára, a Munich Re-re esett.

A német biztosító nem sokkal korábban kezdte meg együttmûködését egy résbiztosításokra specializálódott brit startuppal, a Bought By Many-vel. A lépés kiváló példája annak, hogyan tornázzák feljebb profitjaikat a klasszikus terepükön egyre kevésbé érvényesülõ viszontbiztosítók. Nem ez az egyetlen fintech startup azonban, amibe a Munich Re komolyabb összegeket fektetett, jelenleg körülbelül féltucatban vannak érdekeltségei, úgyis mint a londoni mobiltelefon biztosító So-Sure-ben, vagy a nagy hírverést kapott amerikai Lemonade-ben. 

S hogy mennyire elterjedt jelenségrõl van szó? A CB Insights adatai alapján 2012-ben a biztosítók és viszontbiztosítók évente átlagosan egy stratégiai befektetést eszközöltek privát cégekben, a tavalyi évben ugyanez az érték már száz. Ezzel a megoldással a viszontbiztosítók úgy képesek diverzifikálni saját tevékenységüket, hogy nem sértik hagyományos biztosítói ügyfeleik érdekeit. Ezt ismerte fel a Swiss Re is, mikor tavaly meghírdette kifejezetten diszruptív fintech startupok számára szóló mentorprogramját. Az Allianz SE az AXA SA és az XL Group mind saját, kifejezetten fntech területre koncentráló kockázati tõke alapokat hoztak létre, a Hannover Re pedig a FinLeap mellett tette le a voksát.

A stratégia egyelõre mûködni látszik,  a Munich Re saját bevallása szerint fintech befektetései többmillió eurót generálnak évente, egyre gyorsuló ütemben.