23 milliárdba kerültek a katasztrófák az év elsõ felében
2017.08.18
23 millió dollárt tett ki az év elsõ felében a természeti és az ember okozta katasztrófák biztosított kárértéke a Swiss Re adatati szerint. Az ezekhez kapcsolódó gazdasági károk értéke 44 milliárd dollár volt, ami jól mutatja, milyen elképesztõ mértékû a fedezet hiánya világszerte.

Az idei értékek markáns visszaesést mutatnak 2016 ugyanezen idõszakához képest, köszönhetõen a kevesebb és alacsonyabb intenzitású katasztrófának. Akkor 36 milliárd dollár volt  a biztosított, és 117 milliárd dollár  fedezet nélküli kárérték. Arányaiban most is a természeti katasztrófák domináltak, a 23 miliárdból 20 ezeknek volt betudható, míg "mindössze" 3 milliárd dollárral részesedtek az emberi hiba következtében elõállt helyzetek. 

A legnagyobb kárértékekkel járó katasztrófák az USA területét sújtották, ezek közül is kiemelkedik a Colorado állam körül összpontosuló négynapos vihat májusban, ami végül 2,2 milliárd dolláros kárt okozott. Utóbbi eset is kiválóan rávilágít azonban, milyen nagy a különbség világszerte a fedezet eloszlásában, az említett vihar okozta kárérték túlnyomó részét, 1,9 milliárd dollát megtérítettek a biztosítók.