Szlovéniát az évszázad legnagyobb természeti katasztrófája sújtotta; jelentős kárkifizetésekre számítanak a szlovén biztosítók
2023.08.17

Súlyos viharok és heves esőzések okozták Szlovénia eddigi legsúlyosabb árvizét, amely Ausztria déli részét is érintette. A gazdasági károkat mintegy 500 millió euróra becsülik, több ezer embert evakuáltak otthonából, és legalább hatan meghaltak. A helyi viszontbiztosítók jelentős kártérítési kiadásokra számítanak.

Szlovénia számára ez egy olyan esemény volt, amelyet a helyi források szerint csak egy-egyszer ezer évben tapasztalnak meg. Robert Golob, Szlovénia miniszterelnöke a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: „a károk olyan mértékűek, amit nehezen lehet elképzelni. Gyakorlatilag az ország kétharmada valamilyen módon érintett, és óriási erőfeszítéseket kell tennünk ahhoz, hogy újra visszatérjen a normális élet." A területen egyetlen nap alatt majdnem egy hónapnyi eső mennyisége zúdult le, ami jelentős károkat okozott az infrastruktúrában, sok épületet megrongált, és több tízezer otthon maradt áram nélkül.

Több ország küldött mentőcsapatokat, valamint újjáépített ideiglenes hidakat, gépeket, helikoptereket stb. Szlovénia aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát.

Mivel az augusztusi áradások tovább fokozták a júniusi és júliusi heves viharokat, a szél és jégeső által okozott károkat, Szlovénia legnagyobb biztosítója, a TRIGLAV bejelentette, hogy „a Triglav csoport ebben az évben számottevően eltérő kárigényekkel szembesül a katasztrófák tekintetében az átlagos évekhez képest. Ennek következtében negatív hatást gyakorolhatnak a csoport éves eredményére, de a csoport megfelelő viszontbiztosítási védelme korlátozza majd e hatást."

A SAVA Re, a második legnagyobb szlovén biztosítási csoport, bejelentette, hogy a Sava kockázati modellek alapján - amelyek a valószínű kifizetéseket is szimulálják - a közelmúlt eseményeinek hatása a SAVA Insurance Group működési eredményére (a meglévő viszontbiztosítási fedezetet is figyelembe véve) várhatóan 20 és 25 millió euró közötti összegre tehető.

Mindkét csoport kitettsége meghaladja a szlovén határokat, mivel az egész Adriactic régióban a fő szereplők közé tartoznak. Bár a károk összegét még nem lehet megbecsülni, mindkét cégcsoport arra számít, hogy a legnagyobb hatást a szlovéniai biztosítási károk okozzák majd.

A Sava Insurance Group is hangsúlyozza, hogy megfelelő likviditással és viszontbiztosítási fedezettel rendelkezik a természeti katasztrófák utáni károkra, ami biztosítja a kárigények időben történő kifizetését a biztosítottaknak és a csoport stabil pénzügyi helyzetének megőrzését. Bár a végleges károk mértékét még nem lehet pontosan megállapítani, a becslések alapján a Sava Insurance Group működési eredményére gyakorolt hatás 20 és 25 millió euró között tehető, figyelembe véve a meghatározott viszontbiztosítási fedezeteket.  A működésre gyakorolt várható általános hatás átfogóbb értékelését az augusztus 25-i féléves jelentésben teszik közzé.