Kiderült, mitõl félnek az ötven felettiek
2011.11.15
Összességében az 50 feletti korosztály borúlátóbb, mint a teljes lakosság, vagyis ez a korosztály pesszimistább, mint a fiatalabbak – derül ki a DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk közös kutatásából. Magyarországon elsõ alkalommal készítették el az 50+ Indexet, amely az 50 feletti generáció aktuális élethelyzetével, bizalmával, jövõképével kapcsolatos mutató.

Nemcsak a saját és családjuk, hanem az ország helyzetét tekintve is borúlátóak az idõs generáció tagjai. A 70 évesnél idõsebbek kedvezõbb véleménnyel vannak mind a saját, mind az ország jelenlegi helyzetérõl. Rövidtávon az 50 felettiek fele a jelenleginél is rosszabb gazdasági helyzetet prognosztizál, míg a teljes lakosság esetében ez az arány 47%. A munkanélküliség alakulását illetõen kicsit pozitívabbnak látják a jövõt, mint a teljes felnõtt népesség (23% versus 21%). A negatív közérzet a saját és az ország helyzetének megítélésében annak köszönhetõ, hogy sokan reáljövedelmük csökkenésére számítanak. Javulást csak hosszútávon várnak, az 50 felettiek 39 százaléka szerint 5 év múlva jobb lesz az ország helyzete.

A DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk közös kutatásának eredményeként az 50+ Index értéke -21,2 pont lett. Ez az elsõ alkalom, hogy elkészült az 50+ Index, ezért a jelenlegi érték a bázis, amelyhez a további hullámok értékeit viszonyítva, idõbeli trendeket is felrajzolva lehet vizsgálni a változásokat. Az 50+ Index értékei érzékenyek a társadalmi réteg heterogenitására, és különbséget tesznek a korosztály még aktív, dolgozó tagjai, valamint a nyugdíjasok között.

„Szeretnénk folyamatosan kutatni és bemutatni ennek a korosztálynak a jelenlegi helyzetét és a jövõvel kapcsolatos várakozásait. A rendelkezésre álló sok információt – a könnyû áttekinthetõség kedvéért – egy mutatószámba sûrítjük.” – mondja Orosz András, a DIMENZIÓ Biztosító ügyvezetõ igazgatója.

Magyarországon 3,7 millió 50 feletti él. Az 50 feletti generáció súlya egyre nagyobb a társadalomban, és a nyugdíjrendszer változásai, valamint az életvitel változása miatt ez a generáció aktívabb életet él, mint elõdei. Megtakarításait, pénzügyeit tudatosabban menedzseli, többet fogyaszt, többet költ magára.

„Egyértelmûen látszik, hogy az 50 felettiek legnagyobb félelmei az egészségi problémákkal és a megélhetési gondokkal kapcsolatosak. Létfontosságú, hogy ne csak a 20 évesek, de az 50 felettiek is rendelkezzenek megtakarítási tervvel a következõ 20-30 évükre. A biztos tudás nélkül, hogy honnan tudom kiegészíteni a nyugdíjamat, mibõl fizetem például az ingatlanom fenntartási költségeit, a pénzügyi közérzet további biztos romlása jelezhetõ elõre. Ez a kutatás is egyértelmûen bizonyítja, hogy 50 felett átrendezõdnek a prioritások, ezért is fontos, ha egy biztosító ennek a szegmensnek a megváltozott igényeire tud választ adni. Mi ezért fejlesztettünk olyan biztosítási megoldásokat, amelyek kifejezetten az 50 feletti korosztály élethelyzeteihez és életkörülményeihez igazodnak.” – tette hozzá Orosz András.

Az 50 feletti korosztály meglehetõsen pesszimista a jövõt illetõen, míg a teljes lakosság is csak kicsit derûsebben látja az egy évvel késõbbi állapotot. Fõleg a még dolgozó, aktív idõsödõk aggódnak a pénzügyi helyzetük miatt. Ennek oka, hogy tízbõl hatan a reáljövedelmük csökkenésére számítanak (az aktívak kétharmada), és csak az 50 felettiek hatoda bízik abban, hogy jövõre magasabb lesz a család jövedelme (az aktívak 13 százaléka).