Bevételnövekedés mellett csökkenő üzleti eredmények – Zurich Insurance Group
2023.08.22

A Zurich Insurance Group közölte, hogy az idei év első hat hónapjában a kár- és balesetbiztosítási bevételeik 10%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, elérve a 20 163 millió dollárt. Ugyanakkor az üzleti működési eredményük 2 247 millió dollárra csökkent, míg tavaly ugyanebben az időszakban még 2 379 millió dollárt értek el.

Ebben a negyedévben a P&C (BOP) szektor eredménye 6%-kal volt alacsonyabb, mint az előző évben. Ha helyi pénznemben számoljuk, akkor az első félévben a P&C (BOP) szegmens eredménye 2%-kal volt alacsonyabb az előző évhez képest. Ennek oka a magasabb kombinált arány és az előző évben elért ingatlanügyletből származó egyszeri nyereség hiánya.

A cég szerint ezt részben ellensúlyozta a jobb befektetési eredmény.

A kombinált arány éves szinten 1,3 százalékponttal 92,9%-ra emelkedett, mivel a csoport továbbra is óvatosan kezeli a tartalékolást a volatilitás minimalizálása érdekében.

A lakossági kárbiztosítás 2023 első félévében jelentős javulást ért el a marzsokban 2022 második félévéhez képest, a baleseti év kombinált mutatója (katasztrófák nélkül) 97,0%-ra javult.

A kereskedelmi kár- és balesetbiztosítás továbbra is erős hozamot ért el, a baleseti év kombinált mutatója (katasztrófák nélkül) 90,1% volt, szemben a 2022 második félévi 90,4%-kal.

A bruttó díjbevétel (GWP) 24 560 millió dollárral, 10%-kal nőtt hasonló alapon, az árfolyamváltozásokkal kiigazítva, a lakossági és a kereskedelmi biztosítások növekedésével minden régióban.

Az EMEA-régióban a növekedést az egész térségben, különösen az Egyesült Királyságban, Svájcban, Németországban és Olaszországban elért erős teljesítmény hajtotta. Észak-Amerika továbbra is profitált a magasabb díjakból, különösen a vagyon- és gépjármű-szakágakban.

Ázsia és a csendes-óceáni térségben erőteljes fellendülés volt tapasztalható az utasbiztosítási üzletágban és növekedés a lakossági gépjármű-üzletágban, míg Latin-Amerika erős kereskedelmi növekedést és növekvő lakossági eladásokat mutatott a régió egész területén. USA-dollárban számolva a Zurich GWP-je 8%-kal nőtt.

A cég megjegyezte, hogy a P&C kereskedelmi biztosítások területén a díjak 7%-kal emelkedtek az első félévben 2023, Észak-Amerikában 9%-os emelkedés volt tapasztalható, amit a Property portfólió további gyorsulása eredményezett.

Ezen felül, a lakossági kár- és balesetbiztosítási (P&C) szegmens eredményessége javult az idei év első félévében, ha összehasonlítjuk azzal, amit 2022 második félévében tapasztaltunk. Ennek oka részben a tavalyi árazási intézkedéseknek, valamint a 2023 első félévében végrehajtott további 4%-os díjemeléseknek köszönhető.

Mario Greco, a csoport vezérigazgatója megjegyezte: "Olyan tőkemegtérülést értünk el, amely az iparágban a legmagasabbak közé tartozik, miközben minimalizáltuk a volatilitást, erős mérleget tartunk fenn és kihasználjuk a rendelkezésünkre álló növekedési lehetőségeket.

"A 2023-2025-re kitűzött céljaink az eddigi legambiciózusabbak, de agilitásunk, rugalmasságunk és az eredmények elérésére való összpontosításunk miatt biztos vagyok benne, hogy el fogjuk érni őket."