Mennyire lehet hasznos egy kamerarendszer a lakás védelménél?
2017.09.04
A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy hasznos-e egy kamerarendszer otthonra, és mit kezdenek egy ilyen felvétellel a biztosítók? Vegyes kép rajzolódik ki a kérdésben, de érdemes szakember segítségét kérni, ha kamerákat szerelünk a lakásba, és még egy esetleges betörõ jogait is figyelembe kell venni.

A gazdasági portál a magyar biztosítókat kérdezte, hogy vajon segítséget nyújthat-e egy kamerarendszer egy betörés, vagy akár egy, a lakásunkban bekövetkezõ elemi kár esetén? 

A biztosítótársaságok válaszaiból az derül ki, hogy a felvételek legtöbbször arra alkalmasak csupán, hogy a káresemény bekövetkeztét igazolják. A jogalap elbírálására önmagukban ritkán használhatóak fel, hiszen azokon általában nem azonosíthatóak a szükséges alapvetõ tényezõk sem. Tehát biztosítási szempontból nincs kiemelt hasznossága, azonban biztonsági szempontból fontos lehet egy megfelelõ kamerarendszer otthonra, ráadásul ugye a nyomozást is segítheti, ha van kép egy betörõrõl.

Azonban arra is érdemes figyelemmel lenni, hogy egy kamerarendszer telepítésével adatkezelõkké válunk, még akkor is, ha a kép rögzítése saját lakásunkon vagy telkünkön belül történik, ezért fontos, hogy a törvényi feltételeknek meg kell felelni!

A törvényi feltételekrõl, és a legfontosabb szempontokról, amelyeket érdemes szem elõtt tartani a kamerarendszer felszerelésénél, a Pénzcentrum.hu cikkében olvashat részletesen: https://www.penzcentrum.hu/otthon/sorra_ramoljak_ki_a_lakasokat_te_mindent_megteszel_a_csaladi_biztonsagert.1059077.html