Visszafordulhat a Brexit ha elviselhetetlennek bizonyulnak a gazdasági hatásai
2017.09.08
Michael Heseltine, korábbi konzervatív miniszter véleménye szerint a Brexit negatív gazdasági hatásai olyan mértékben változtathatják meg a közhangulatot, ami politikai vezetõk olyan új generációját juttathatja hatalomra, akik a Brexit leállítását, visszafordítását tûzik zászlajukra.

Heseltine szerint Nagy Britannia két éven belül újabb választás elé nézhet, az pedig egészen biztosnak tûnik, hogy annak nem Theresa May-el az élén fut neki a Konzervatív párt. A volt miniszter az EU tagság mellett tört pálcát, úgy véli van rá mód, hogy 2019 márciusában mégse történjen meg a Brexit, de ehhez mindenképpen szükség van a közvélemény állásfoglalásának megváltozására. "Habár ennek már vannak jelei, kézzelfogható bizonyítéka még nincs. Ugyanakkor úgy gondolom, ez mindenképp be fog következni" - nyilatkozta Heseltine. Véleménye szerint a jelenleg ellenzékben tevékenykedõ Munkáspárt Brexit kérdésekben megváltozott álláspontjai is ezt a változást tükrözik.

A kilépés megakadályozását már csak azért sem tartja elképzelhetetlennek, mert nem csak egyre több prominens politikus, köztük Tony Blair és John Major is határozottan hangot adott Brexit ellenes álláspontjának, akár egy második szavazást is elképzelhetõe tartva. Ehhez azonban mindenképp szükség lenne a közvélemény ha nem is drasztikus, de határozott eltolódására a kilépést ellenzõk javára. Mint ismeretes, a 2016-os referendumon 51,9 százalékkal gyõztek a kilépést támogatók, s bár a gazdaság kezdetben sikeresen ellenállt a negatív hatásoknak, ez leginkább gazdasági szféra kivárásának volt köszönhetõ. Azóta azonban fordult a kocka, a világ ötödik legnagyobb gazdaságának növekedése elképesztõ mértékben visszaesett, egyre több vállalkozás költözik el, vagy jelentette be költözési terveit, hogy a jövõben is a közös európai piac tagja maradhasson, ennek hatását pedig már az átlagember is a bõrén érezheti.

Ez a jelek szeritn nem hatja meg Theresa Mayt, aki továbbra is a bármi áron való kilépés mellett kötelezte el magát, és szándékai szerint a következõ 2022-ben esedékes parlamenti választásokon is õ vezetné a Konzervatív pártot. Heseltine ezt nagyon valószínûtlennek tartja, különösen miután a May által szorgalmazott idei választás a visszájára sült el, és a kormányzó hatalom megerõsítése helyett a Konzervatív párt elvesztette többségét a Parlamentben. A volt miniszter szerint csak idõ kérdése, hogy olyan politikus lépjen színre, aki megtöri a jelenleg uralkodó Brexit-konszenzust, és határozottan kiáll ellene, érdemben elmagyarázva a nyilvánosságnak annak valódi hatásait, különösen mivel az elbukott választást  követõen lényegében semmit nem változott May retorikája, a kilépési tárgyalások pedig egyre sötétebb jövõt sejtetnek az Egyesült Királyság számára.

A szomorú igazság, hogy Nagy Britannia egyáltalán nincs jó tárgyalási pozícióban, követelései közül egyre több fog süket fülekre találni, hiszen ha az EU enged a kritikus kérdésekben, úgy saját, az utóbbi idõben amúgy is ingataggá vált egységét kockáztatja. Ennek a folyamatnak könnyen az lehet a vége, hogy az álláspontján cseppet sem változtató Konzervatív párt szép lassan elszigetelõdik, és egyedül marad.

Heseltine a Brexitet az 1956-os Szuezi válsághoz hasonlította, akkor a britek az USA nyomására történõ kivonulása Egyiptomból egyértelmûen az ország birodalmi státuszának végleges elvesztését jelentette, az EU-ból való kilépés hatására pedig gyakorlatilag a 21. század történelmének alakulását a partvonalról nézheti majd, ahelyett hogy alakításában részt venne, miközben gazdasági jelentõségét is rövid idõ alatt elképesztõen alacsony szintre redukálja.