Javult a viszontbiztosítók nyereségessége 2023 első felében
2023.08.31

Az idei év első felében a négy vezető európai viszontbiztosítónál jelentős javulást tapasztalhattunk a jövedelmezőség terén - derül ki a Fitch Ratings jelentéséből. A Global Reinsurers Underwriting Review című elemzés szerint ez a fellendülés a vagyon- és balesetbiztosítás (P&C), valamint az életbiztosítás területén lényegesen jobb biztosítási díjbrvételeknek köszönhető. Mindezek mellett aMunich Reinsurance Company, Swiss Reinsurance Company Ltd, Hannover Rueck SE és SCOR SE vállalatok befektetési eredményei is hozzájárultak a növekedéshez.

A biztosítás területén az év/év alapú összehasonlítás alapján átlagosan 4,1 százalékpontos javulást tapasztalhattunk a biztosítási fedezetekben. Ennek oka, hogy a viszontbiztosítók számára kedvezően hatott a javuló árazás és a csökkenő kárhányad. 

A befektetési bevételek a 2022 első félévéhez képest jóval alacsonyabb  veszteség leírások és magasabb befektetési bevételek hatására emelkedtek.

A saját tőke jelentett megtérülése (ROE) átlagosan 21%-ra nőtt 2023 első félévében a 2022 első félévében mért 9%-ról.

A szolvenciamutatók is javultak, köszönhetően az emelkedő díjbevételeknek és az alacsonyabb pénzügyi piaci volatilitásnak.

Az áremelkedések a 2023. júniusi és júliusi szerződésmegújítások során is fenntartották lendületüket, különösen az ingatlankatasztrófák fedezeteinek esetében, mivel a viszontbiztosítási kapacitás továbbra is korlátozott maradt, különösen az összesített vagyoni katasztrófák fedezeteinek esetében.

Ennek oka az időjárási eseményekhez és az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó, a költségvetést gyakran meghaladó nagy károk, a rekord infláció, amely az újabb biztosítási évekre vonatkozóan a tartalékok emelését tette szükségessé; valamint a magasabb kamatlábak, amelyek minden főbb eszközosztály esetében alacsonyabb valós értékeket eredményeztek.

Az infláció továbbra is okot ad aggodalomra, azonban nagyrészt ellenőrzés alatt van. A vállalatok már 2021 negyedik negyedévében lépéseket tettek ezzel kapcsolatban, és az árazási feltételezések óvatosabb inflációs kilátásokat tükröznek. Emellett az ukrán/oroszországi veszteségek kimeneteleinek tartománya láthatóan szűkül, bár még mindig igen bizonytalan.

A viszontbiztosítók közül három vállalatból négy úgy döntött, hogy növeli a részvényenkénti osztalékot

A Fitch Ratings szerint a jobb árazási és kondíciókkal járó szigorúbb piaci környezet hozzájárul a biztosítási díjnyereségek javulásához 2023-ban. Ugyanakkor a makrogazdasági bizonytalanság és a pénzpiaci volatilitás továbbra is kihívást jelent az idei év során.

A Hannover Re és a Munich Re jól pozícionált, és rendelkezik a tőkével és a kapacitással ahhoz, hogy kihasználja a kemény piac előnyeit a vagyoni katasztrófavédelmi viszontbiztosításban.