Az új digitális kockázatok biztosítási innovációt igényelnek
2023.11.07

A digitalizáció új növekedési lehetőségeket, új kockázatokat és új hatékonyságot jelent a biztosítási ágazat számára. A Swiss Re Institute legújabb, "A digitalizáció gazdaságossága a biztosításban" című Sigma-tanulmányában megállapítja, hogy a potenciális előnyök országonként és a biztosítási értéklánc egészében még messze nem merültek ki.

A Swiss Re Institute bemutatja a biztosítási digitalizációs indexet, amely a biztosítási piac digitalizációja terén 29 mintaországban elért fejlődést követi nyomon. Az index élén Dél-Korea végzett, amelyet Svédország, Finnország és az Egyesült Államok követ. Míg az erős fizikai infrastruktúrával és magas internet-hozzáférési aránnyal rendelkező fejlett piacok tették a legtöbb előrelépést gazdaságuk digitalizálásában, Kína, Szlovénia és India felzárkózik. Kína például tíz év alatt tíz helyet lépett előre.

Jerome Haegeli, a Swiss Re vezető közgazdásza elmondta: "A tanulmány egyértelműen pozitív összefüggést mutat az ellenállóképesség és a digitalizáció között. A társadalom számára a digitalizáció olyan erő, amely több ember számára teszi lehetővé a biztosításhoz való hozzáférést, és ezáltal a védelmi hiányosságok megszüntetését.”

A szélesebb értelemben vett gazdaság digitalizációja új kockázati poolokat is létrehoz, ami újabb lehetőségeket nyit a biztosítók előtt. A digitális technológia például megkönnyítette a megosztáson alapuló gazdasági üzleti modelleket, amelyek alapvető változásokat eredményeztek a működési kockázatok és kötelezettségek terén. Az olyan megosztási szolgáltatások, mint az Uber és az Airbnb egyre inkább felváltják a magántulajdont. Ez szükségessé teszi az üzleti mix eltolódását a személyi biztosításoktól a használaton alapuló kereskedelmi biztosítások felé, mivel a személyi biztosítások jellemzően kizárják a járművek és lakások kereskedelmi célú használatára vonatkozó fedezetet. A biztosítók innovatív, digitális kockázatátviteli megoldásokkal segíthetnek az ilyen fedezet elérésében.

A kiberbiztonság a vállalkozások számára világszerte kulcsfontosságú, amit a kiberbiztosítások iránti kereslet gyors növekedése is tükröz: A Swiss Re Institute becslése szerint a globális kiberbiztosítási díjak 2023-ra elérik a 16 milliárd USD-t, ami 60%-os növekedés 2021-hez képest.

A digitális technológia lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy nagy mennyiségű adatot gyűjtsenek és dolgozzanak fel a csatlakoztatott eszközök, az adatelemzés és a gépi tanulás segítségével. Ez lehetővé teszi a holisztikusabb és pontosabb kockázatértékelést és a megfelelőbb díjszabást. A digitális megoldások automatizálhatják a szabványosított feladatokat is, például az adatgyűjtést és -elemzést a kockázatvállaláshoz, ami csökkenti a költségeket, és végső soron alacsonyabb díjakat eredményez.

Pravina Ladva, a Swiss Re digitális és technológiai igazgatója elmondta: "A biztosítási ágazat gyors digitális átalakulása ellenére, amelyet a csúcstechnológia közelmúltbeli fejlődése gyorsított fel, még mindig jelentős potenciált látunk abban, hogy a biztosítást elérhetőbbé és megfizethetőbbé tegyük a fogyasztók számára. Iparágunkat ennek motiválnia kell arra, hogy továbbra is innovatív megoldásokba fektessen be, és alkalmazkodjon az újonnan felmerülő kockázatokhoz".