131 vállalat sürgeti a fosszilis tüzelőanyagok elhagyását
2023.10.31

131 vállalat - köztük a Volvo, a Heineken és az IKEA - levélben sürgeti a világ vezetőit, hogy a jövő hónapban Dubaiban megrendezésre kerülő COP28 ENSZ éghajlatváltozási konferencián állapodjanak meg a fosszilis tüzelőanyagok használatának beszüntetésére vonatkozó ütemtervről.

A levelet a We Mean Business nonprofit szervezet koordinálta, amely a globális éghajlatvédelmi intézkedések mellett áll ki.

"Vállalkozásaink érzik az éghajlatváltozásból eredő szélsőséges időjárási események hatását és költségeit. A globális energiarendszer szén-dioxid-mentesítéséhez olyan gyorsan kell növelnünk a tiszta energiát, ahogyan fokozatosan megszüntetjük a fosszilis tüzelőanyagok használatát és termelését. Ez azt jelenti, hogy fel kell gyorsítani a megújuló energiaforrások forradalmát, villamosítani kell a kulcsfontosságú ágazatokat, és tömegesen javítani kell a hatékonyságot - ezáltal megteremtve a feltételeket a fosszilis tüzelőanyagokról való gyors, jól irányított és igazságos átálláshoz." - áll a levélben a We Mean Business Coalition sajtóközleménye szerint. "Felszólítjuk a COP28-on részt vevő valamennyi felet, hogy olyan eredményekre törekedjenek, amelyek megteremtik az alapokat a globális energiarendszer átalakításához, a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonásához és a kibocsátások felére csökkentéséhez ebben az évtizedben".

A levelet aláíró vállalatok együttes éves bevétele közel 1 billió dollár. A levélben kifejetették, hogy a világ leggazdagabb országainak vállalniuk kell, hogy 2035-ig teljesen dekarbonizálódnak, miközben segíteniük kell a fejlődő országoknak, hogy 2040-ig lemondjanak a fosszilis tüzelőanyagokról - jelentette a Reuters. A levél aláírói Ázsiából, Dél-Amerikából, Ausztráliából, Európából és Észak-Amerikából érkeztek, és számos különböző ágazatot képviselnek, köztük az egészségügyet, az energiaipart, a közúti közlekedést, a technológiát és a fogyasztási cikkeket. Vannak köztük kis- és középvállalatok, valamint multik is.

"Tudjuk, hogy a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása az egyetlen út, ha korlátozni akarjuk a globális felmelegedést és meg akarjuk óvni az embereket az éghajlati katasztrófától. A vállalkozások azonban egyedül nem képesek erre. A Volvo Cars a We Mean Business Coalitionnel együtt felszólítja a COP28-on részt vevő valamennyi felet, hogy olyan eredményekre törekedjenek, amelyek megalapozzák a globális energiarendszer átalakítását a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonása felé" - mondta Anders Kärrberg, a Volvo Cars fenntarthatóságért felelős globális vezetője.

A világ energiaellátása mintegy 80 százalékban fosszilis tüzelőanyagokból áll. Szakértők szerint a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának 2025-re kell elérniük a csúcspontot. 2030-ra felére kell csökkenteni, hogy megállítsuk a bolygó felmelegedését és az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk.

"Globális szinten nagy előrelépéseket tettünk a tiszta energiamegoldások növelésében. Mégsem fordítjuk meg a növekvő globális kibocsátási tendenciát - ezt a csatát mindaddig elveszítjük, amíg nem foglalkozunk a kiváltó okkal: a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével" - mondta María Mendiluce, a We Mean Business Coalition vezérigazgatója. "A COP27 konferencián több mint 80 ország állt a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására irányuló felhívás mögé, de a cselekvés nem történik elég gyorsan. Az éghajlati és gazdasági figyelmeztetések egyértelműek. Azonnali, határozott fellépésre van szükségünk a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiarendszerre való igazságos és méltányos átállás érdekében."

A levél felszólítja a fosszilis tüzelőanyag-termelőket, a pénzügyi intézményeket és a politikai döntéshozókat, hogy működjenek együtt a vállalkozásokkal a biztonságos és hatékony szén-dioxid-mentesítés érdekében. Az aláírók azt is kinyilvánították, hogy támogatják a megújuló energiaforrások kapacitásának megháromszorozását.

"Annak érdekében, hogy az 1,5°C-os küszöbérték alatt maradjunk, és elkerüljük a katasztrofális és visszafordíthatatlan károkat, itt az ideje, hogy felhagyjunk a megszokott gyakorlatokkal. A zöld energia a leghatásosabb megoldás a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Ehhez bátor döntésekre és példátlan, közös fellépésre van szükség a társadalom minden szintjén." - mondta Mads Nipper, az Ørsted dán multinacionális energetikai vállalat vezérigazgatója.

A magán- és állami "pénzügyi áramlások" összehangolásának részeként a levél aláírói arra is ösztönözték a kormányokat, hogy támogassák a globális dél országait energiarendszereik diverzifikálásában, valamint az 1,5 Celsius-fokos célnak megfelelő gazdasági útvonalak kialakításában. Ezek közé tartozik az igazságos átmenet tervezése kapacitásépítéssel és olyan pénzeszközök biztosításával, amelyek nem súlyosbítják a fenntarthatatlan államadósságot.

A levél arra is sürgette a kormányokat, hogy a sajtóközlemény szerint biztosítsák, hogy az árképzési jelzések egyértelműek legyenek egy olyan szén-dioxid-ár révén, amely "tükrözi az éghajlatváltozás teljes költségét", valamint hogy a fosszilis tüzelőanyagok támogatását a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság és más, az igazságos és "emberközpontú" tiszta energiára való átállást támogató intézkedések javára csoportosítsák át és reformálják meg.

"Az üzleti életnek és a kormánynak határozott lépéseket kell tennie a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiára való áttérés érdekében. Ha együtt dolgozunk, mindenütt méltányos megoldásokat hozhatunk létre a közösségek számára." - mondta Renée Morin, az eBay fenntarthatósági igazgatója.