Több ezer károsultat hagyott maga után a vasárnapi vihar
2017.10.31
Több mint 3200 bejelentés érkezett hétfõn a biztosítókhoz az országon vasárnap átvonuló vihar nyomán. A becsült kárösszeg meghaladja a 300 millió forintot - tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Az elmúlt években hol decemberben, hol az év elején pusztított olyan vihar, amilyenek régebben csupán a május-augusztus közötti idõszakra voltak jellemzõek. Az október végi szélsõséges idõjárás is ebbe az eseménysorba illeszkedik. A vasárnap egész Közép-Európát uraló, helyenként orkán erejû széllel érkezõ vihar ugyan nem Magyarországon okozta a legsúlyosabb károkat, ám a hazai biztosítókhoz hétfõ délutánig így is több mint 3200 bejelentés érkezett. A leginkább érintett területek közé a fõváros és Pest megye, Bács-Kiskun, Gyõr-Sopron-Moson valamint Fejér megyék tartoztak. 

Biztosítási értelemben viharnak minõsül, ha 54 km/ órát meghaladó szél okoz károkat az épületekben és a vagyontárgyakban, így nem meglepõ, hogy a legtöbb bejelentés a helyenként a 130 km/óra erejû orkán rongálásaira vonatkozott: megbontott tetõkrõl, kidõlt kerítésekrõl, kidõlt fák vagy letört faágak roncsolta vagyontárgyakról számoltak be a biztosítottak. E mellett sok volt a beázás is, ahogy az erõs szél a tetõ vagy a panelhézagok közé nyomta be az esõvizet. A hétfõi bejelentések nyomán a biztosítók több mint 300 millió forintra becsülik az okozott károkat. Ez az összeg az elkövetkezõ napokban tovább nõhet, különös tekintettel arra, hogy a széllökések rendkívül erõsek voltak a Balaton térségében, ahol az üdülõk tulajdonosai esetleg csak megkésve szembesülnek a kialakult helyzettel.

A végösszeg mindenesetre tovább terheli a hazai biztosítók idei viharmérlegét, amelyek már a nyári szélsõséges idõjárási események nyomán több mint 103 ezer káreseményre csaknem 6 milliárd forint összegû kártérítést fizettek ki. A becsült károk összege azonban azután sem lesz teljes, hogy az utolsó bejelentés is beérkezik a társaságokhoz, hiszen az ingatlanok több mint egynegyedének nincs biztosítása, így a tulajdonosának a helyreállításban önerõre kell hagyatkoznia. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint tavaly év végén a kb. 4,4 millió magyarországi lakóingatlan mintegy 73 százaléka rendelkezett biztosítással. A piacot 13 biztosító 85-féle terméke alkotja, közülük közel 40-féle típusú szerzõdés ma is köthetõ, érdemes tehát a meglévõ szerzõdést folyamatosan összhangba hozni a tényleges vagyoni állapotokkal. Egy olyan alapbiztosítás, amely az úgynevezett elemi kockázatokat, a katasztrófakockázatokat tartalmazza, már havi 2-3 ezer forint összegû díjért kapható. Emellett egyre többféle – felelõsség-, baleset-, áramkimaradás miatti kárra szóló, kisállatokra vonatkozó, kerékpár ellopása esetén fizetõ stb. – kiegészítõ biztosítás köthetõ az ingatlanbiztosítások mellé.