Átrendezõdõ erõviszonyok: az Uniqa lehet a nyertes?
2011.11.21
Nem minden biztosító engedhette meg magának a kgfb-alapdíjak csökkentését, de a kedvezmények szövevényes rendszerének következtében az autósok több mint kilencven százaléka találhat a jelenleginél kedvezõbb tarifát a jövõ évi ajánlatok között – írja a Heti Válasz.

\"A közlekedési szabályok betartásának egyre szigorúbb ellenõrzése, a komoly büntetési tételek és a mind magasabb üzemanyagárak jó hatással voltak a kárstatisztikákra. Emellett a biztosítók is komoly költségmegtakarítási programokat vittek véghez\" - magyarázza a Heti Válasznak Ertl Pál, a Netrisk.hu alkuszcég vezérigazgatója, hogy mi tette lehetõvé idén ismét a kötelezõ díjainak csökkenését.

Emellett a biztosítók piacszerzésért folytatott versenye is letörte az árakat: a tavalyi 30 százalékos árcsökkenés után idén mégis további 20- 30 százalékkal mérsékelték díjaikat a biztosítók. Viszont hiába nyújtanak jelentõs kedvezményeket a biztosítók, a baleseti adó várhatóan az idei szinten tartja, vagy kissé növeli is a terheket.

A biztosítók azonban életkor, lakhely és a kocsi teljesítménye mellett a munkahelytõl, a foglalkozástól, a családi állapottól vagy a kocsi éves futásteljesítményétõl függõen is kedvezményeket adnak az átkötõknek, így lehetnek, akik még a baleseti adó ellenére is találnak az ideinél olcsóbb ajánlatot.

A legnagyobb tétel az idei kedvezmények között az elektronikus díjfizetés elterjedése a biztosítók között: 2-25 százalék közötti kedvezménnyel honorálják, ha valaki lemond a sárga csekkrõl. Az autósoknak emellett szinte minden esetben érdemes az éves díjfizetést választaniuk, mivel az alig féltanknyi üzemanyag árának megfelelõ összeg egyösszegû kifizetése további, akár 10-15 százaléknyi megtakarítást is eredményezhet.

Az elemzések szerint a mostani kampány nyertesei a fiatalok lehetnek: olyan kisebb biztosítók szálltak be a kegyeikért folyó árversenybe, mint a Wabard, a KÖBE, az Uniqa és az Astra. E társaságok esetenként 70-50-30 százalékkal is visszavettek a fõvárosi fiataloknak szánt eddigi tarifából. A középkorú budapesti és vidéki autósokra is a kisebb piaci szereplõk, köztük a Wabard és a KÖBE hajtottak rá, 35-40 százalékkal kedvezõbb árakkal. Az idõsebb, falusi autósok, akik ritkábban váltanak biztosítót, kisebb engedményeket kaptak, ám a KÖBE itt is lényegesen, esetenként 38 százalékkal