Gibraltár zöld utat adott a blokkláncnak
2017.12.15
Jövõ hónaptól a Gibraltáron a világon elõször elérhetõvé válik a kifejezetten blokklánc technológiát alkalmazó fintech cégek számára kibocsátott engedély. A lépés célja kimondottan a start-up cégek bevonzása még a Brexit megvalósulása elõtt.

Lényegében a brit fennhatóság alá tartozó szigeten egy hónap múlva már formálisan is elismerik a blokklánc technológiát elfogadott átutalási eszközként, megnyitva ezzel az utat a kritikusai szerint eltúlzott jelentõségû, támogatói által forradalminak tartott technológia szélesebb körû alkalmazása elõtt. A startup és közülük is a fintech cégekért kiélezett verseny folyik az európai, amerikai és ázsiai államok, városok között, de ezt a lépést még egyik sem tette meg, ennek elsõdleges oka, hogy a technológia egyelõre nem elég kiterjedt, nem eléggé fontos ahhoz, hogy külön szabályozást igényeljen.

A GFSC, azaz a Gibraltar FInancial Services Commission a mai napon fogja közzétenni iránymutatásait, elõírásait, a törvény magyarázatát a szigeten szolgáltató blokklánc cégek számára. Ez persze nem jelenti azt, hogy a világon máshol illegális lenne a blokklánc alapú technológiák használata, de Gibraltár mindenképpen az  elsõ abban, hogy egy célirányos jogi keretrendszert alkosson, ami lényegében egy blokklánc alapú pénzügyi szolgáltatót egy hagyományos bankkal egyenrangúként ismer el.

Az apró brit enklávé hagyományosan erõs a pénzügyi szolgáltatások terén, a mindössze 30.000 lakosra 15.000 cég jut a liberális adópolitikának köszönhetõen, rengeteg biztosító és szerencsejátákkal foglalkozó vállalat rendelkezik itt központtal vagy leányvállalattal.