COP28: Közel 120 nemzet állapodott meg a világ megújulóenergia-termelésének megháromszorozásáról
2023.12.08

A COP28 klímakonferencián közel 120 ország vállalta, hogy 2030-ig megháromszorozza a megújuló energiaforrásokból származó energiát a bolygón.

Dubajban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 118 országgal és Sultan al-Dzsaberrel, a COP28 elnökével együtt elindította a megújuló energiaforrásokra és az energiahatékonyságra vonatkozó globális kötelezettségvállalást az éghajlat-változási világcsúcson - áll az Európai Bizottság sajtóközleményében.

"Ezzel a globális kötelezettségvállalással a tiszta energiára való átállás mellett elkötelezett országok - nagyok és kicsik, északiak és déliek, nagy kibocsátók, fejlődő országok és kis szigetállamok - széles körű és erős koalícióját hoztuk létre" - mondta von der Leyen a sajtóközleményben. "Közös meggyőződésünk, hogy a Párizsi Megállapodásban foglalt 1,5°C-os cél betartásához a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésére van szükség. Ezt a tiszta energiára való áttérés felgyorsításával, a megújuló energiaforrások megháromszorozásával és az energiahatékonyság megduplázásával érjük el. A következő két évben az uniós költségvetésből 2,3 milliárd eurót fogunk befektetni az energetikai átállás támogatására a szomszédságunkban és világszerte."

A kezdeményezést először von der Leyen javasolta áprilisban a jelentős gazdaságok fórumán, az európai zöld megállapodással összhangban. Célkitűzésként tűzi ki, hogy 2030-ig világszerte megháromszorozza a beépített megújuló energiaforrások kapacitását legalább 11 terawattra (TW), valamint megduplázza az energiahatékonyság javításának ütemét világszerte, évente körülbelül két százalékról négy százalékra. A célok betartása segíteni fogja a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetését és a globális energiarendszer szén-dioxid-mentesítésére való átállását.

"Ez a vállalás és ez a pénzügyi támogatás zöld munkahelyeket és fenntartható növekedést teremt a jövő technológiáiba való befektetés révén. Továbbá, természetesen csökkenteni fogja a kibocsátást, ami a COP28-on végzett munkánk középpontjában áll" - tette hozzá von der Leyen.

Az ígéretet az Európai Unió (EU), az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok vezette. A többi támogató között Brazília, Barbados, Chile, Nigéria, Japán, Ausztrália és Kanada állt.

A sajtóközlemény szerint a globális kötelezettségvállalás a Nemzetközi Energiaügynökséggel, az Európai Bizottsággal, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökséggel és a COP28 elnökségével együttműködésben jött létre.

Az EU a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását kéri konkrét intézkedésekkel a globális energiarendszerekben.

Az ígéret más, az energia dekarbonizációjával kapcsolatos bejelentésekkel együtt érkezett, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy háromnegyedéért felelős világszerte. A kötelezettségvállalások között szerepelt a metánkibocsátás csökkentése, az atomenergia bővítése és a szén magánfinanszírozásának leállítása.

A sajtóközlemény szerint a COP-konferencia előtt minden évben közzétesznek egy áttekintést azokról a fejlesztésekről, amelyek hozzájárulnak az energiahatékonysággal kapcsolatos évi négyszázalékos és 11 TW éves javulás eléréséhez.

Az Európai Bizottság szorosan együtt fog működni a pénzügyi intézményekkel, például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint az Európai Beruházási Bankkal annak érdekében, hogy betartsa ígért kötelezettségvállalásait.

Az éghajlatváltozással szemben különösen érzékeny országok ragaszkodtak ahhoz, hogy az ígéret céljait a COP28 országoknak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására vonatkozó megállapodásával együtt tegyék meg.

„Helyet kell biztosítani a megújuló energiaforrásoknak” - érvelt Kaisa Kosonen, a Greenpeace COP28 küldöttségének vezetője, amint arról az AFP beszámolt.