Swiss Re: A biztosított károk 2023-ban ismét meghaladják a 100 milliárd dollárt
2023.12.14

A Swiss Re elemzésből kiderül, hogy a természeti katasztrófák idén ismét több kárrekordot is megdöntenek, mivel az alacsony egyszámjegyű, milliárd dolláros káresemények nagy gyakorisága miatt a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat veszteségei már a negyedik egymást követő évben lépik át a 100 milliárd dolláros határt.

A Swiss Re becslése szerint a természeti csapásokból és az ember okozta eseményekből eredő gazdasági károk 2023-ban 269 milliárd dollárra rúgnak, ami mintegy 9%-kal alacsonyabb, mint 2022-ben, de meghaladja a korábbi 10 éves átlagot (235 milliárd dollár). Ennek nagy része, 260 milliárd dollár a természeti katasztrófákhoz kapcsolódik, 9 milliárd dollár pedig az ember okozta eseményekből származik.

A 2023-as 100 milliárd dolláros természeti katasztrófákból származó károk becsült összege 25%-kal csökkent az előző évhez képest, de még mindig meghaladja a korábbi 10 éves átlagot, amely 89 milliárd dollár volt. A Swiss Re 8 milliárd dollárra becsüli az ember okozta károkat, ami megegyezik a tavalyi értékkel, így az év összes biztosított kára 108 milliárd dollárra emelkedik, ami alacsonyabb a 2022-es 141 milliárd dollárnál, de ismét meghaladja a 10 éves átlagot (99 milliárd dollár).

A biztosított károk magas szintjéhez elsősorban a súlyos zivatarok járulnak hozzá, ezekből az eseményekből eredő biztosított károk pedig 2023-ban új történelmi csúcsot érnek el, ami: 60 milliárd dollár.

A Swiss Re megjegyzi, hogy a súlyos zivatarokból eredő károk az elmúlt 30 évben évente 7%-kal nőttek, ami 2023-ban közel 90%-os növekedést jelent az előző 5 éves átlaghoz képest, amely 32 milliárd dollár volt, és több mint kétszerese a korábbi 10 éves átlagnak, amely 27 milliárd dollár volt.

A súlyos konvektív viharok (SCS) aktivitása rendkívül magas volt az Egyesült Államokban 2023-ban, és az amerikai SCS-tevékenységre vonatkozó 50 milliárd dolláros biztosított kár először haladta meg az 50 milliárd dollárt. 2023-ban eddig 18 olyan esemény történt az USA-ban, amelyek mindegyike 1 milliárd dollár vagy annál magasabb összegű biztosított kárt okozott.

Bár az Egyesült Államokban gyakoribb, a súlyos zivatarok okozta biztosított károk Európában is emelkednek. A Swiss Re felhívja a figyelmet ezeknek az eseményeknek a hatására pl. Olaszországban, ahol több mint 3,3 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el, ami tulajdonképpen a legdrágább természeti katasztrófával kapcsolatos biztosított veszteség az országban.

Balz Grollimund, a Katasztrófaveszélyek vezetője hozzátette: "A biztosítási ágazat számára a közelmúlt eseményei szilárd viszonyítási pontokat biztosítanak a növekvő kártrendek becsléséhez. Mindazonáltal ahhoz, hogy tovább haladjunk e veszély mélyebb megértésében, fontos, hogy az elsődleges biztosítóktól jobb betekintést nyerjünk a biztosított kitettség megoszlásába és a részletes kárigényadatokba. Ugyanilyen fontos, hogy a biztosítási díjak megfelelően tükrözzék a nyújtott biztosítási fedezet kockázatát, különösen a növekvő kártérítési tendenciák fényében is."

Bár az SCS-károk dominálnak a biztosított károk összességében, a legköltségesebb egyedi természeti katasztrófaesemény 2023-ban a törökországi és szíriai földrengés, 6 milliárd dolláros biztosított veszteséggel.

Az év másik jelentős eseménye az Otis hurrikán volt, amely a Swiss Re várakozásai szerint a legköltségesebb biztosítási esemény Mexikóban. Az áradások és ciklonok Új-Zélandon is károkat okoztak, az ország eddigi legköltségesebb időjárással kapcsolatos biztosítási veszteségét okozva 2,4 milliárd dollárral. Az erdőtüzek 2023-ban is hozzájárultak a biztosított károk összegéhez: a Swiss Re becslése szerint a Mauin pusztító erdőtüzek 3,5 milliárd dollárral Hawaii állam eddigi legköltségesebb biztosított káreseményévé válnak.

A Swiss Re elemzése azt mutatja, hogy továbbra is nagy a védettség világszerte, mivel a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat idén a teljes gazdasági veszteségeknek mindössze 40%-át fedezte.