Az UNIQA újabb kárkifizetést teljesít a Green Holidays ügyben
2017.12.22
Az 500 millió forintos keret teljes egészében kifizetésre kerül.

„Érthetõ, hogy a károsultak az ügy lezárását sürgetik, és egyértelmû állásfoglalást várnak. Az elmúlt idõszakban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy a beérkezõ igényeket kivizsgáljuk, illetve jogi és hivatalos állásfoglalásokat kérve minél elõbb, körültekintõen tisztázzuk, kinek és milyen mértékben tudunk kártérítést nyújtani.” – mondta Vereczki András, az UNIQA Lakossági Biztosítások és Kárrendezés terület vezetõje.

Az UNIQA Biztosító elsõdleges célja az volt, hogy korrekt módon, a jogszerûség mellett morálisan is megfelelõen rendezze a helyzetet és arányos mértékben valamennyi érintettnek kártérítést nyújthasson. Mindent megtettünk azért, hogy egy mindenki számára elfogadható megoldást találjunk. A különbözõ jogi, számviteli, illetve hivatali állásfoglalások következtében ez a törekvésünk ellehetetlenült, ezért az UNIQA továbbra is csak azon károsultaknak tud fizetni, akik az utazásaikat csomagban vásárolták, és a befizetett részvételi díjuk igazolhatóan és beazonosítható módon a Green Holidays Kft. részére átutalásra került.

A két különbözõ szolgáltatóval kötött szerzõdések esetében, melyeken a Green Holidays Kft. nem került feltüntetésre, mint az adott út utazásszervezõje, a megkötött szerzõdések nem felelnek meg az utazási szerzõdésrõl szóló 281/2008. (XI.28) Kormányrendeletben foglaltaknak, melynek 4. § (1) bekezdése meghatározza az utazási szerzõdés kötelezõ tartalmi elemeit, többek között, hogy fel kell tüntetni az utazásszervezõ nevét, elérhetõségeit, engedélyszámát.
Ugyancsak a hivatkozott rendelet határozza meg az 1. § c) pontjában, hogy mi tekinthetõ utazási csomagnak; amennyiben a szolgáltatások egymástól elkülönítve lettek feltüntetve, eltérõ szolgáltatók által, az nem tekinthetõ utazási csomagnak.

Társaságunk, mint a Green Holidays Kft. kezesi biztosítója kizárólag az utazásszervezõvel, vagy annak közvetítõje által, a jogszabálynak megfelelõen szerzõdõ, utazási csomagot megrendelõ utasai felé nyújthat szolgáltatást.

Azokban az ügyekben, ahol a kártérítés kifizetése lehetséges volt, az 50 %-os kárelõleg, valamint a kint tartózkodás során felmerült igazolható igények kifizetése korábban az 500 millió forintos keret terhére megtörtént. A következõ idõszakban pedig megkezdjük a fennmaradó 136 millió Ft biztosítási keretösszeg terhére a további kifizetését az arra jogosult károsultak részére.

A biztosító további kifizetése az alábbi folyamat szerint történik:
- A kártérítésre jogosultaktól egy nyilatkozatot kérünk arra vonatkozóan, hogy a Biztosító által kifizetett 50%-os kárelõlegen kívül valamilyen más formában
[pl: bankkártyás visszatérítés (chargeback) vagy közvetítõ általi kifizetés, stb.] részben vagy egészben megtérült-e az általuk befizetett részvételi díj. A megküldött nyilatkozatot kitöltve és aláírva vissza kell küldeni a biztosító részére 2018. február 15.-ig.
- A különbözeti kártérítés összege kizárólag a nyilatkozat alapján, annak beérkezését és feldolgozását követõen kerülhet számfejtésre a károsult részére.

A fenti kifizetési eljárással a biztosító célja, hogy a következõ hetekben lehetõség szerint a rendelkezésre álló keretösszeg terhére, a lehetõ legmagasabb arányú, további szolgáltatási elõleg kifizetésre kerüljön, a jelenlegi jogszabályi keretek, hivatalos állásfoglalások és a lefolytatott vizsgálatok eredménye alapján.

Az UNIQA Biztosító Zrt. szándéka, hogy a lehetõségekhez mérten maximálisan segítséget nyújtson azon károsultak számára is, akik a fentiek alapján nem esnek a biztosító által vállalt kezesi biztosítási fedezet hatálya alá. Ezen károsultakat a biztosító írásban tájékoztatni fogja álláspontjáról, és a jogszabályi elõírások betartása mellett minden igényelt segítséget megad, annak érdekében, hogy kárigényüket más úton érvényesíthessék.

"Sajtóközleményünk a jelenleg rendelkezésre álló információk és becsült adatok alapján készült, ezért a változtatás, pontosítás jogát fenntartjuk. Jelen sajtótájékoztató az UNIQA Biztosító Zrt. kötõerõvel bíró jognyilatkozatának nem minõsül, az kizárólag a közvélemény tájékoztatását és a károsultak eligazodását segíti az ügyintézésben." - írja közleményében a biztosító.