Igazságtalan a baleseti adó: a drágább autósoknak kedvez
2011.11.22
Megoszlanak a vélemények az Országgyûlés által elfogadott baleseti adó maximummal kapcsolatban – véli az inforadio.hu. Az egyik alkusz cég szerint igazságtalan, a fuvarozók azonban üdvözlik a döntést.

Azt még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy a jövõre bevezetendõ baleseti adó a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás hány százaléka lesz, de arról már döntött az Országgyûlés, hogy napi 83 forintban maximálják ezt a díjat, ami éves szinten legfeljebb 30 ezer forintos kiadást jelent.

Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetõje szerint a plafon meghatározása igazságtalan, mert a drágább autók tulajdonosainak arányosan kevesebbet kell fizetniük.

A balestei adó maximálása a fuvarozókat is érinti. Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének fõtitkára üdvözölte az Országgyûlés döntését. Ha az elõzetes elképzelés valósult volna meg, vagyis mindenkinek egységesen 30 százalékot kellett volna fizetni, az a haszongépjármûveknél olyan jelentõs terhet jelentett volna, ami a versenyképesség romlását idézte volna elõ - fejtette ki.