Idén is drágulnak az élelmiszerek Lengyelországban
2018.01.08
Bár csökkenni fog az élelmiszerek drágulásának tempója 2018-ban 2017-hez képest, nem maradnak el az áremelkedések Lengyelországban. A vaj és a tojás helyett idén a zöldségek és a gyümölcsök fognak leginkább drágulni - idézi a napi.hu a gazeta pl. cikkét.

Nagyon megérezték a lengyelek 2017-ben az élelmiszerek árának emelkedését: átlagosan 4,5 százalékos volt a drágulás, míg az elõzõ években mindössze 0,1 százalékkal nõttek az élelmiszerárak - idézi a cikk. A BNP Paribas szakértõi szerint 2018-ban az élelmiszerek csak 2-2,5 százalékkal drágulnak, ami még mindig nagyon magas az elõzõ évek trendjéhez képest.

Az elmúlt hónapok "sztárja", a vaj továbbra is drága lesz, igaz, az ára talán valamennyire mérséklõdik. A többi tejtermék drágulásának valószínûsége nem nagy - vélik a szakértõk -, 2018 második negyedévétõl a tej bolti ára csökkenni fog: 2018-ban 3-5 százalékkal kerülhet kevesebbe. A tejtermékek átlagosan 1-2 százalékkal lesznek drágábbak a tavalyinál.

Lassanként megállhat a lengyel tojás árának emelkedése is, az elemzõk szerint 2018 végén néhány százalékkal olcsóbb is lehet, mint 2017 végén.

A következõ hónapokban leginkább a zöldségek és a gyümölcsök drágulására lehet számítani, aminek hátterében fõként a tavalyi év idõjárása áll. Magasabb lesz a baromfi- és a marhahús, valamivel nõ a péksütemények és a gabonából készült termékek ára. Ez utóbbi nem lesz jelentõs, éves szinten 1-2 százalékos drágulásra lehet számítani. Kevesebbe fog viszont kerülni a cukor, akár 30 százalékkal is zuhanhat az ára.