Aon: Zoltán/Pia szélvihar - több százmillió eurós várható biztosítási kár
2024.01.02

A Zoltán szélvihar (nemzetközi nevén Pia) nyomán, amely december 21-22. között kegyetlen széllel és heves csapadékkal sújtotta Nyugat-, Észak- és Közép-Európát, a hatóságok most az utóhatásokkal küzdenek, mivel az Aon december 29-én közzétett legfrissebb heti jelentése szerint a biztosított károk több százmillió euróra rúgnak.

A vihar, melyet a FU Berlin Zoltánnak nevezett el, a kontinens nagy részén 100 m/s-ot (360 km/h) meghaladó intenzív széllökésekkel érkezett.

Az Egyesült Királyságban, a skóciai Cairn Gormban rekordot jelentő 185 km/h (115 mph) széllökést regisztráltak, míg Dániában, Németországban, Franciaországban, Ausztriában és azon túl számos helyen 100 km/h (60 mph) feletti széllökéseket tapasztaltak.

A meteorológiai zűrzavar folytatódott, amikor az Északkelet-Európa feletti hidegebb levegő és a Délnyugat-Európa feletti melegebb levegő közötti éles fronthatár további intenzív csapadékot hozott.

Az ezt követő Abdul nevű alacsony nyomású rendszer tovább súlyosbította a helyzetet, ami 100-200 mm közötti csapadék- és hómennyiséget eredményezett.

A szélvihar pusztítást végzett a közlekedési rendszerekben: Németországban és Hollandiában jelentős fennakadásokkal kellett szembenézni a közlekedésben, az Egyesült Királyságban pedig több tucatnyi járatot töröltek.

Az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Szlovákiában és Dániában több tízezer fogyasztót érintett az áramkimaradás, és a mentőszolgálatok számos, az időjárással kapcsolatos beavatkozásról számoltak be.

A megelőző intézkedések ellenére, beleértve az árvízvédelmi gátak telepítését több nagyvárosban, az Elba és a Duna viszonylag magas vízszintet ért el, bár jelentős károkat nem okozott.

A vihar azonban öt halálos áldozatot követelt - egyet-egyet Dániában, Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában és Csehországban -, és többeket megsebesített.

Pénzügyi szempontból a Zoltán szélvihar a Ciarán után a második legnagyobb széllel kapcsolatos biztosított káreseménynek ígérkezik Európában 2023-ban.

Németországot sújtotta leginkább, és további károkat jelentettek a szomszédos országokból, például Dániából, Franciaországból és Ausztriából. Különböző régiókban kisebb károkat okoztak az árvizek is.