Érdemes mielõbb nyilatkozni az adókedvezményrõl
2018.01.10
Érdemes már januárban nyilatkozni az igénybe vehetõ adókedvezményekrõl, az adóelõleg-nyilatkozat kitöltésével és leadásával már a januári fizetés is a kedvezmények összegével növelten érkezhet februárban - hívja fel rá a figyelmet az NGM-re hivatkozva az MTI.

Az elmúlt évek adatai alapján mintegy 70 ezren az év elején késve adják le a szükséges nyilatkozatot a családi kedvezmény igénybevételéhez. A gazdasági tárca ezért azt javasolja, hogy minden szülõ haladéktalanul egyeztessen a munkáltatójával, és idõben adja le nyilatkozatát, hiszen így már a januári fizetéssel egyidejûleg megkapja az adókedvezményt.

A magánszemélyeknek az a legkedvezõbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehetõ adókedvezményekrõl. Ha például a szülõ a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidõt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak a februárra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. Az adókedvezmény összege természetesen nem veszik el, de az összeg legkorábban jövõre az szja-bevallásban kérhetõ vissza, amelyhez az adóhatóság által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forint, a kétgyerekes családok esetében 35 ezer forint, a harmadik gyermektõl gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. Az elsõ házasokat a kormány a házasságkötést követõ 24 hónapon keresztül havi 5000 forinttal támogatja. Idén már havi 6900 forintos személyi adókedvezmény jár például a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

A családi kedvezmény és az elsõ házasok kedvezménye egymástól függetlenül érvényesíthetõ, így éves szinten a családi kedvezmény mellett az elsõ házasok kedvezménye további 60 ezer forinttal csökkenti a friss házas szülõk adófizetési kötelezettségét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon túl, hogy idén csaknem 5 millió szja-bevallást készít el, az adóelõlegbõl a kedvezmény lehetõ legegyszerûbb érvényesítésében is segíti a magánszemélyeket. A NAV honlapjáról elérhetõ alkalmazással néhány kattintással, gyorsan és egyszerûen elkészíthetõ az adóelõleg nyilatkozat.
Az ügyfélbarát adóhivatal legújabb szolgáltatása, az adóelõleg-nyilatkozat alkalmazás elérhetõ itt.