Horvátország mielõbb csatlakozna az eurózónához
2018.05.12
A horvát kormánynak meggyõzõdése, hogy Horvátország elkezdheti az euró bevezetésének folyamatát, amely lényeges és tartós elõnyökkel jár az országra nézve - idézi az MTI Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szavait.

Andrej Plenkovic horvát kormányfõ kiemelte, hogy két évtizede alacsony az infláció és stabil a valutaárfolyam, továbbá jó eredményt értek el a költségvetés és a fiskális konszolidáció területén is.

Mint mondta: egyedül az államadósságot kell csökkenteni, ami tavaly év végén elérte a hazai össztermék (GDP) 78 százalékát és várhatóan 2021-re 65 százalékra csökken.

Az euróövezeti csatlakozás egyik feltétele, hogy a költségvetési hiány legfeljebb a GDP 3 százalékát teheti ki, az államadósság pedig nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

Plenkovic jelezte: az euró bevezetése csökkenti a pénzügyi és makrogazdasági stabilitás, valamint a kamat- és a tranzakciós költségek kockázatát. Mindez hozzájárul a gazdaság és a foglalkoztatás gyorsabb növekedéséhez, bõvül a beruházások volumene, továbbá a pénzügyi rendszer és a gazdaság ellenállóbbá válik a különbözõ rendellenességekkel szemben – hangsúlyozta.

A horvát kormány csütörtökön elfogadta a nemzeti reformprogramot és a konvergenciaprogramot, amelyet a hónap végéig Brüsszelnek is elküld.