A VIG és a Wien Energie elindítja Ausztria első országos energiaközösségét
2024.01.03

A Vienna Insurance Group (VIG), Közép- és Kelet-Európa vezető biztosítási csoportja a Wien Energie-vel együttműködve létrehozta az ország első, egész Ausztriára kiterjedő energiaközösségét.

A Vienna Insurance Group (VIG), Közép- és Kelet-Európa vezető biztosítási csoportja partnerséget kötött a Wien Energie-vel. A VIG Energiaközösség célja, hogy a VIG osztrák telephelyeinek több mint fele megújuló energiát termeljen, beleértve azokat is, amelyek közvetlenül jelenleg nem termelnek energiát.

A nap- és szélenergiából származó, évente mintegy három gigawattóra zöldenergia-termelő kapacitással a VIG Energiaközösség Ausztria egyik legerősebb energiaközösségeként tűnik ki.

A Wien Energie, a vállalkozás megbízható partnere, az Unterlaa szélerőműpark egy szélturbinájával és egy simmeringi fotovoltaikus rendszerrel járul hozzá a VIG fenntartható energiagyakorlatok előmozdítására irányuló elképzelésének támogatásához.

Michael Strebl, a Wien Energie vezérigazgatója lelkesedésének adott hangot: "Örömmel támogatjuk a Vienna Insurance Group elképzelését egy nemzeti energiaközösség létrehozására, és ezzel jelentősen hozzájárulunk az energetikai átálláshoz. A szél- és napenergia kombinálása ideális megoldás, mivel a vállalatnak napközben van a legnagyobb energiaigénye, így a megtermelt villamos energiát közvetlenül felhasználják.”

A VIG Energiaközösség hat fotovoltaikus rendszerből és négy szélerőműből áll, és az elkövetkező években bővülést terveznek.

A kezdeményezés várhatóan évente mintegy 1300 tonnával csökkenti majd a CO2-kibocsátást, hozzájárulva ezzel a fenntarthatósághoz.

A Wien Energie átfogó támogató szolgáltatásokat nyújt, a kezdeti tanácsadástól és az energiával kapcsolatos tervezéstől a folyamatos adminisztrációig, beleértve a szerződéskezelés és az átlátható számlázás biztosítását.

Gerhard Lahner, a VIG operatív igazgatója kiemelte az energiaközösség jelentőségét: "Az energiaközösség lehetővé teszi számunkra, hogy jelentősen növeljük a VIG telephelyeinek ellátásbiztonságát. A jövőben az a terv, hogy a saját magunk által használt telephelyeken kívül a harmadik féltől származó ingatlanportfóliónkat is zöld árammal lássuk el.”

A megújuló energiaforrások bővítéséről szóló törvény értelmében mostantól Ausztria-szerte létrehozhatók olyan energiaközösségek, amelyekben közösségek, hatóságok, vállalatok és magánháztartások közösen termelnek és osztoznak a megújuló energián.

Ez nemcsak a megújuló energiaforrások elterjedését támogatja és csökkenti a CO2-kibocsátást, hanem a modelltől függően pénzügyi megtakarításokat is eredményez.