A Világbank emelte Magyarország GDP-növekedési elõrejelzését is
2018.01.11
A Világbank javította a világ és Magyarország idei GDP-növekedésére vonatkozó elõrejelzését - tette közzé a hírt az MTI.

A washingtoni székhelyû szervezet azzal számol, hogy a tavalyi 3,9 százalékos GDP-növekedés után idén 3,8 százalékkal, jövõre 3,1 százalékkal, 2020-ban pedig 2,9 százalékkal nõ a magyar gazdaság. 

A globális gazdaság tavalyi növekedési kilátásait 0,2 százalékponttal, az ideit és a jövõ évit egyaránt 0,1 százalékponttal emelte a Világbank a júniusban közzétetthez képest: legfrissebb elõrejelzésükben a júniusban várt 2,9 százalékról 3,1 százalékra növelték a világ idei várható gazdasági növekedését. A Világbank szerint jövõre 3 százalék, 2020-ban pedig 2,9 százalék lesz a globális gazdasági növekedés a tavalyi 3 százalék után.

A világ vezetõ ipari országainak GDP-je 2,2 százalékkal nõ az idén a tavaly júniusban várt 1,8 százalék helyett. A fejlõdõ országok esetében nem változtattak a 4,5 százalékos növekedési elõrejelzésén. A Világbank 2,2 százalékról 2,5 százalékra emelte az Egyesült Államok idei gazdasági növekedésével kapcsolatos várakozását, míg jövõre 2 százalékos gazdaság bõvüléssel számol.

Jelentõsen javított az euróövezet idei GDP-bõvülési elõrejelzésén is a Világbank: 1,6 százalékról 2,1 százalékra emelte azt, míg a jövõ évit 1,5 százalékról 1,7 százalékra módosította.

Kína esetében a Világbank csupán minimálisan változtatott az idei évre vonatkozó elõrejelzésén, 6,3 százalékról 6,4 százalékra, jövõre pedig változatlanul 6,3 százalékos gazdasági növekedést vár. 

A szervezet továbbra is 1,7 százalékos idei, és 1,8 százalékos jövõ évi orosz gazdasági bõvüléssel számol. Közép-Európa esetében a Világbank azzal számol, hogy a tavaly 4,7 százalékos GDP-növekedés 3,2 százalékra mérséklõdik 2020-ra, különösen Magyarország, Lengyelország és Románia gazdasági növekedése lassul.