Síelés: csak biztosítással!
2018.01.11
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) mellé mindenképpen szükséges utasbiztosítást is kötniük a sítúrákra készülõk - állítják egybehangzóan a szakértõk.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) becslése szerint a kiutazók kevesebb, mint fele köt utasbiztosítást. Pedig a kockázat nem kicsi: egy helikopteres mentés a magyar síelõk legkedveltebb helyszínén, Ausztiában, Olaszországban vagy Franciaországban akár 2 millió forintba is kerülhet. S biztosítás nélkül ezt saját zsebbõl kell fedezni. 

"Egy négy fõs család pihenése Olaszországban, hat éjszakára, síbérlet nélkül is megközelíthati az 1400 eurót. Az utazási irodákban már szeptemberben megindult a téli sportokkal kapcsolatos érdeklõdés. A legkedveltebb úticél továbbra is Ausztria. A szállásokat tekintve ugyanúgy keresik a wellness szállodákat, mint az appartmanokat, panziókat" - foglalja össze tapasztalatait Farkas Teréz, a Cartour Utazási Iroda kaposvári irodavezetõje.

Egyre többen keresik fel azért az irodákat, hogy utasbiztosítást kössenek. A fõként Roglára utazó Team Kaposvár Egyesület egyik vezetõje szerint több szempontból is fontos a biztosítás. "Biztosítást mindenképp kell kötni, erre fel is hívjuk elõzetesen az érdeklõdõk figyelmét. A síelés egy fokozottan balesetveszélyes sport, nemcsak az esések miatt, hiszen ha elütnek valakit a pályán, abból is probléma lehet" - hangsúlyozza Szerb György nemzetközi minõsített síoktató.

Kevesen tudják, de az egészségbiztosítási kártya nem fedezi a síelésbõl származó sérülések gyógyítását. "Síutaknál nagyon fontos a biztosítás, más utaknál is, de a síutaknál különösen, hiszen egy síbalesetkor olyan költségek léphetnek fel, amelyek milliós nagyságrendûek. Ezeket a költségeket az európai utasbiztosítási kártya nem fedezi. Gondolok például olyanra, hogy menteni kell a hegytetõrõl a balesetet szenvedettet, a mentõhelikopternek ugyanis több milliós költségei is lehetnek" - hívja fel rá a figyelmet Szilágyi Éva, a Pannon-Safe Biztosítási Alkusz Kft. munkatársa.

Egy napra akár már személyenként ötszáz forintért is köthetõ utasbiztosítás. A legtöbb konstrukció olyan felelõsségbiztosítást is tartalmaz, amely akkor is fizet, ha másnak okoz kárt a biztosított.