Családok mehetnek tönkre a felelõtlen utazásba
2012.01.24
A magyar turisták fele nem hiszi, hogy baja eshet külföldön. Csak ez lehet a magyarázat arra, hogy minden második turista utazik és sportol biztosítás nélkül országhatáron túl is – mondta Németh Péter a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak.

Ha mégis orvoshoz kell fordulni külföldön, az esetenként akár milliókra rúgó orvosi beavatkozások költségét biztosítás híján rajtuk hajtják be, külföldi kórházak magyar profikat bíznak meg a pénz beszedésével. Az eljárás során nincsenek tekintettel az egykori páciensek szociális helyzetére, ezért a megbízó szempontjából sikeres behajtásba egész családok mehetnek tönkre.

A szakértõ tapasztalatai szerint sokan még gyerekkel is úgy indulnak útnak, hogy a kocsijukat mûszakilag nem készítették fel a téli megpróbáltatásra, ezért gyakran hosszabb-rövidebb idõre az utakon rekednek.

A CLB szakértõje azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy nem elég csak megkötni a szerzõdést, fontos, hogy az errõl szóló bizonylatok kéznél legyenek az út során. Németh ezen kívül javasolja, mindig legyen a kocsiban \"bikakábel\", amivel egy másik autó aksijára kötve lemerülés után is el lehet indítani az autókat, vontatókötél, szerelõkabát, takaró, kesztyû, sapka, sál, csizma, tartalék ablakmosó, hûtõvíz és nagyobb utakra tartalékbenzin, valamint hó eltakarító eszközök.