Egyre többet teszünk félre
2018.01.12
A magyarok több mint fele havonta megtakarít egy bizonyos összeget. A rendszeresen spóroló magyarok aránya 8 százalékponttal emelkedett egy év alatt, így alig marad el az 57 százalékos európai átlagtól - derül ki az Intrum Justitia Fogyasztói Fizetési Jelentésébõl.

Magyarországon az elõzõ évekhez képest jelentõsen nõtt azok aránya, akik minden hónapban félreraknak egy elõre meghatározott összeget. Ez annyit jelent, hogy a magyarok több mint fele havonta rak félre pénzt, és azt általában a váratlan kiadásokra tartogatja.

A fiatalabb generációk körében többen vannak, akik minden hónapban spórolnak. Míg a 18-34 évesek között 10-bõl 6 magyar rendszeresen megtakarít, addig az 50 évnél idõsebbek körében 10-bõl 4 megkérdezett tesz félre havonta.

Nem elsõsorban a félretett összeg nagysága a fontos, hanem az, hogy rendszeresen legyen megtakarításunk. Az elv, a szemlélet és a hozzáállás az igazán lényeges. Kedvezõ, hogy az elmúlt évek adataihoz képest egyre többen állítják, hogy minden hónapban figyelnek arra, hogy legyen tartalékuk - emelte ki Kis Annamária, az Intrum Justitia üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

A megkérdezettek döntõ többsége, több mint 60 százaléka elõre nem látható kiadásokra tesz félre. Európai összehasonlításban a magyarok körében a legmagasabb a lakáscélból megtakarítók aránya - a kutatásban szereplõ országok átlaga 16 százalék, Magyarországon azonban minden negyedik rendszeresen spóroló erre a célra is félretesz. Ezzel szemben utazásra félrerakni nem olyan népszerû hazánkban, mint Európában. Míg a nemzetközi adatok szerint 10-bõl 4 ember tesz félre utazásra, addig hazánkban ez az arány 25 százalék.

Az életkori sajátosságok persze erõsen befolyásolják a megtakarítási prioritásokat. A 18-34 év közöttiek inkább lakáscélra, esetleg utazásra spórolnak, az idõsebb korosztályok azonban a gyerekeiknek, unokáiknak teszik félre pénzüket.

Talán nem meglepõ, de Magyarországon továbbra is a készpénz a legnépszerûbb megtakarítási forma, és minden második megtakarító ilyen formában is félrerak.
A malacpersely mellett a megtakarítási számla igen gyakori, a válaszadók 35 százaléka ezt az eszközt alkalmazza. A világ pénzügyi tendenciáihoz hasonlóan egyre többen keresik a kriptovalutát. A kutatási adatok szerint közel annyian említették használt megtakarítási formaként a különbözõ virtuális pénzformákat, amennyien az aranyat.

A magyar megtakarítási szokások kevés kivételtõl eltekintve megegyeznek az európaiakkal. Az egyik ilyen magyar sajátosság, hogy inkább lakásra spórolunk, mint utazásra. Abban is eltérünk az európai átlagtól, hogy hazánkban felülreprezentált a készpénz megtakarítási célú használata a megtakarítási számlák rovására -
emelte ki a szakértõ.