Szabadul a bedõlt hitelektõl az Intesa
2018.01.16
Az olasz Intesa Sanpaolo stratégiát vált: értékesíteni fogja rossz hitelekkel foglalkozó üzletágát és bedõlt hitelportfóliójának egy részét. Példáját több más olasz bank, például a Banco BPM és UBI is követheti - írja a Reuters-re hivatkozva a Portfolio.

A magyarországi CIB Bank tulajdonosa, az Intesa a múlt héten jelentette be, hogy tárgyal az Intrum Justitia behajtócéggel rossz hitelportfóliójának értékesítésérõl - az olasz pénzintézet az 53,6 milliárd eurónyi bedõlt hitelének egy része mellett a behajtási üzletágát is eladná. Az ügyhöz közelálló források szerint csak az üzletág vételára 500 millió euró körüli összeget tesz ki.

Más bankok is gondolkoznak azon, hogy kihasználják az erõs keresletet a hitelbehajtócégek és üzletágak iránt, most, hogy az olasz felügyelet nyomást gyakorol a bankokra, hogy megtisztítsák a mérlegeiket.

Állítólag a Banco BPM és az UBI Banca is dolgoznak a rossz hiteleket kezelõ üzletágaik és behajtócégeik eladásán, a Reuters névtelen hírforrásainak értesüléseit viszont egyik pénzintézet sem erõsítette meg. Egyedül az UBI Banca ismerte el, hogy szóba jöhet a rossz hitelek értékesítése, ha az értéket teremt a részvényeseiknek.

2015-ben az Intesa legnagyobb riválisa, az UniCredit már eladta adósságkezelõ üzletágát, az Intesa viszont egészen eddig ragaszkodott ahhoz, hogy az adósságkezelést házon belül oldják meg.