Egyre nagyobb a pörgés a vidéki lakáspiacon
2018.01.18
2017-ben folytatódott a drágulás a magyarországi lakáspiacon. A múlt év harmadik negyedévében a hivatalos adatok szerint a használt lakások 9,9 százalékkal drágultak az elõzõ év azonos idõszakához képest, az új lakások esetében pedig 15,7 százalékkal nõttek az országos átlagárak - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzésébõl.

A 2017-es év változást jelentett a korábbi évekhez képest, mivel megkezdõdött a vidéki lakáspiac felzárkózása. Bár a budapesti lakásárak emelkedése megmaradt, ennek üteme lelassult. A többi nagyvárosban viszont nagyobb drágulás figyelhetõ meg a fokozódó kereslet miatt.

Az ingatlan.com elemzésébõl kiderül, hogy a fõvárosi kínálati piacon elsõsorban a 30 millió forintnál olcsóbb lakásoknál volt nagyobb mértékû az áremelkedés. Tavaly januárhoz képest ezeknél a lakásoknál 14 százalékos volt a drágulás, míg a 30 millió forint feletti sávban visszafogottabb, 9 százalékos áremelkedés ment végbe.  

Az ingatlan.com árkörképe szerint január közepén Budapesten a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára 548 ezer, Debrecenben 308 ezer, Szegeden átlagosan 255 ezer, Gyõrben 338 ezer, Székesfehérváron pedig 318 ezer forint volt január közepén.