A globális viszontbiztosítási piacon jelentős tőkeerősödés volt tapasztalható
2024.01.23

Az AM Best szerint 2023-ban a globális viszontbiztosítási piacon jelentős tőkeerősödés következett be. Ezt a fellendülést elsősorban az erős technikai eredmények, a nem realizált tőkenyereségek és a magasabb újrabefektetési ráták eredményezték.

Ennek eredményeként a teljes viszontbiztosítási tőke az előrejelzések szerint 2024-ben 561 milliárd dollárra emelkedik, ami alig kevesebb mint 2%-kal marad el a 2021-ben elért 570 milliárd dolláros rekordtól.

Ez azonban várhatóan nem lesz jelentős hatással a piaci feltételekre, mivel a résztvevők tartják az árfolyamra és a feltételekre vonatkozó pozícióikat.

Az AM Best megfigyeléséből kiderül, hogy a viszontbiztosítási piac túljutott a 2022-ben tapasztalt tőkeveszteségeken. A 2023-as viszontbiztosítási megújítások magasabb árazással és szigorúbb feltételekkel kezdődtek, ami pozitívan hozzájárult a fellendüléshez.

A 2024 januárjában várható rendezettebb megújulások ellenére nem volt jele a piaci feltételek enyhülésének.

A fellendülést elősegítő egyik kulcsfontosságú tényező az volt, hogy a viszontbiztosítók 2023-ban képesek voltak jelentős emeléseket,  valamint magasabb díjakat elérni a vagyonbiztosítási programok kötési pontjaiban, amelyek jelentősen javították a biztosítási árréseket.

Ez a tendencia az év folyamán folytatódott, erősítve a kockázatvállalási eredményeket.

Az év hátralévő részében a viszontbiztosítók csoportosan erősek maradtak, és tovább javították a biztosítási árréseket. Még a 2024. januári, sokkal rendezettebb megújításokkal együtt sem jelezték a piaci szereplők a piaci feltételek enyhülését.

Az AM Best a hagyományos viszontbiztosítási tőke 12,2%-os növekedését prognosztizálta 2023-ra, szemben a 2022-es 13,5%-os csökkenéssel.

Az észak-amerikai hurrikánszezon végeztével azonban a hitelminősítő intézet szerint a viszontbiztosítók a tervezett növekedés közel kétszeresét érték el.

Annak ellenére, hogy egy újabb évben több mint 100 milliárd dollárnyi biztosított kár keletkezett, a viszontbiztosítók általában el tudták kerülni a nagy vagyoni káreseményekből eredő veszteségeket.

Emellett a viszontbiztosítási piacot a kötvény- és részvénypiacok kedvező eredményei is támogatták, ami tovább javította a viszontbiztosítók pénzügyi helyzetét. Érdekes módon a viszontbiztosítóknak sikerült elkerülniük a jelentős vagyoni káreseményekből származó komolyabb veszteségeket, és az év során a saját tőke átlagos megtérülését az alacsony-közepes 20%-os tartományban jelentették.

A fellendülést a harmadik fél tőkepiaca is támogatta. A kezdeti kihívások ellenére a piacnak sikerült talpra állnia, sőt 2023 folyamán még bővülnie is.

Ezt bizonyította a katasztrófakötvény-kibocsátások növekedése, amelyek rekordmagas szintet értek el.

Összességében a viszontbiztosítási piac 2023-as ellenálló képessége és a 2024-re várt teljesítménye azt mutatja, hogy a viszontbiztosítási piac képes a komplex piaci dinamikán és a jelentős káreseményeken keresztül navigálni, ami hangsúlyozza a globális biztosítási ágazatban betöltött kulcsfontosságú szerepét.

A hagyományos tőkéhez hasonló problémákkal szembesült a harmadik fél tőkéje is 2023 elején, mivel néhány bevett szereplő visszavonta piaci kapacitását. A kiesett kínálat azonban teljes mértékben pótolva lett, sőt, az év során még bővült is. Az AM Best szerint ehhez hozzájárult a különböző biztosításhoz kötött értékpapírok magasabb nominális összege, a katasztrófa-kötvénykibocsátások 2023-ban rekordmagas szintet értek el.

A tőkebefektetők érdeklődésének hiánya továbbra is erősíti a rendelkezésre álló és a felhasznált tőke közötti egyenlőtlenséget.

Továbbá úgy tűnik, hogy a magántőke-befektetők sem érdeklődnek az induló vagy újonnan alakult viszontbiztosítókba történő tőkebefektetések iránt. Bár több magas rangú menedzsmentcsapat is bejelentette, hogy új viszontbiztosítókat kíván indítani, egyelőre egyetlen lényeges üzleti tervet sem finanszíroztak.

Még ha a finanszírozás meg is valósul, az AM Best világossá tette, hogy az induló tőke eltörpülne a viszontbiztosítók visszatartott eredményei mellett.