Jól teljesítenek a kelet-közép-európai valuták
2018.01.21
Jól teljesítenek a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok valutái, ami mögött valószínûleg az országcsoport erõteljes gazdasági alapmutatói állnak - tette közzé az MTI londoni elemzõkre hivatkozva.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyû globális pénzügyi-gazdasági elemzõközpont, a Capital Economics tanulmánya kiemeli, hogy a globális feltörekvõ térség egészében a forint, a cseh korona és a lengyel zloty a legjobban teljesítõ három valuta 2017 eleje óta.

Az elemzõk várakozásai szerint a három fizetõeszköz a belátható elõrejelzési távlatban is erõs marad. A Capital Economics prognózisa az, hogy a forint az idei évet és 2019-et is 300 forint/euró környékén zárja. A cég az idõszak végére 4,05 zloty/eurós, illetve 24,50 korona/eurós árfolyamokat vár a jelenlegi 4,17 zloty/eurós, illetve 25,40 korona/eurós szintek helyett.

A Capital Economics nincs egyedül ezzel a véleményével. A  Nordea például szintén azt várja, hogy 300-ig erõsödik a forint, mivel minden fundamentális tényezõ a hazai deviza mellett szól. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politikát tart fent, amely megakadályozhatja a forint felértékelõdését. A legtöbb elemzõ így azt várja, hogy az erõs fundamentumok ellenére 310 körül ingadozhat a forint az euróval szemben,ugyanakkor a Commerzbank például 320-as szintet tart valószínûnek