Folytatódhat a reálkeresetek emelkedése
2018.01.23
Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint – írja az MTI Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerõ-piacért és képzésért felelõs államtitkárát idézve.

Az államtitkár elõrejelzése szerint mérsékelt infláció mellett a bruttó és a nettó bérek emelkedée ennél nagyobb lehet. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi kereseti statisztikáiról az államtitkár kifejtette: egyes területeken verseny alakult ki a jól képzett szakemberekért, ez a keresletnövekedés pedig a fizetések emelkedését hozta. Erre reagált a kormány 2016 végén a hatéves bérmegállapodással, amelyben a munkavállalók és a munkaadók szervezeteivel meghatározták a mértéket, amely ösztönzést adhatott a béremelkedésnek. A minimálbér és a garantált bérminimum eddig soha nem látott mértékben emelkedett 2017. január elsejétõl: 15, illetve 25 százalékkal. Ez folytatódott idén év elejétõl is, a minimálbér 8 százalékos, a garantált bérminimum további 12 százalékos emelkedésével.

A bérmegállapodás a bérekre rakódó adóterhek jelentõs csökkentését is tartalmazta, amit tavaly elsõsorban béremelésre fordítottak a vállalatok – emlékeztetett rá, hozzátéve, hogy 2018. január elsejétõl újabb jelentõs csökkenés mutatkozott, és bizonyos feltételek megvalósulása esetén még 4 éven keresztül csökkenni fog a bérekre rakódó adó mértéke.