A titkárnõket is fenyegeti az új ipari forradalom
2018.01.24
A digitalizálás különösen a nõi munkahelyeket fenyegeti, hangzott el a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon a Boston Consulting tanulmányára hivatkozva.

A Boston Consulting tanulmánya szerint az USA-ban a megszûnéssel fenyegetõ munkahelyek 57 százalékát nõk töltik be. A tanulmány figyelmeztet: téves az eddig általánosan osztott nézet, hogy olyan jellegzetesen nõi foglalkozásokat, mint a titkárnõ, vagy az irodai alkalmazott, nem fenyegeti a digitalizáció.

A felmérések szerint a digitalizálás, gépesítés a legkülönbözõbb munkahelyeket fenyegeti, és elsõsorban azokat, amelyeket általában nõk töltenek be. A becslések szerint egyedül az USA-ban 2024-ig 1.4 millió munkahely szûnik meg a digitalizálás miatt, és azok 57 százalékát nõk töltik be.

A nõk helyzetét tovább nehezíti, hogy sokkal kevesebb esélyük van szükség esetén munkahelyet változtatni. E helyzetbõl az egyetlen kiút, ha azokat, akiknek helyzetét az új ipari forradalom veszélyezteti, idejében átképzik. A szakértõk szerint a gazdaság érdeke, hogy megfelelõ figyelmet és anyagi forrásokat fordítson a nõi munkavállalók idejében történõ átképzésére.