Okos otthon - okos város?
2018.02.04
Egyre több olyan innovatív ötletrõl, alkalmazásról, vagy vállalkozásról lehet hallani, amelyek kapcsolódnak valahogy az okos város koncepcióhoz. De mit takar pontosan ez a kifejezés és mitõl lehet egy várost okosnak nevezni? Nem lehet teljesen egyértelmûen meghatározni a fogalmat, így megpróbáljuk körülírni, illetve megmutatjuk, hogy melyek azok a már létezõ fejlesztések, amik hozzájárulhatnak egy város "okosításához". A városon belül pedig összeszedtünk néhány példát arra, hogy melyek azok a szolgáltatások, amik a legnépszerûbbnek számítanak egy okos otthonban - írja a Portfólió..

Okos várossá úgy válhat egy település, hogy folyamatos fejlõdésen megy át a digitális infrastruktúrája, a közszolgáltatások minõsége és elérhetõsége, illetve egyre több innovatív vállalattal és technológiával rendelkezik, mindezt fenntartható módon. Egy okos város alapvetõ feltétele, hogy stabil vezetéssel rendelkezzen, amely magas minõségû és hatékony közszolgáltatásokat nyújt a városlakók számára. A szolgáltatások fejlõdése egyaránt vonatkozik a közlekedési szolgáltatásokra és az általános információ hozzáférhetõségére, mindamellett, hogy ennek a hátterét a technikai és informatikai rendszerek fejlesztése biztosítja.

Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, hogy mitõl is lesz akár Budapest okos város, gondolhatunk a már meglévõ szolgáltatásokra, például a Mol Bubi hálózat további fejlesztésére, az okostelefonnal bérelhetõ, percdíj alapú elektromos autóflotta bõvítésére, vagy akár arra, hogy több startup cégeket alapítsanak a városban.

2018.01.30 12:31 Észre sem vesszük, pedig a szemünk elõtt alakul át az egész lakáspiac
Az okos város elképzelés azonban nemcsak magára a városra vonatkozik, hanem bõvülõ társadalmi igényeket is kielégít. Az utóbbit szolgálja, hogy egyre elterjedtebbé válnak a közösség építõ platformok, amelyek például a szomszédaink megismerésére jöttek létre, vagy akár olyan alkalmazások, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy az általunk átmenetileg nem használt eszközöket kölcsönadhassuk másoknak.
ADVERTISING

inRead invented by Teads

Létrejöttek már olyan kezdeményezések is, ahol a felhasználók meghirdethetik a ház körüli munkákat és az erre szánt legmagasabb fizetséget, amire a jelentkezõk licitálhatnak, vagy egy másik alkalmazás segítségével kiegészítõ jövedelemre tehetnek szert azok, akik szívesen megosztják másokkal az otthoni fõztjüket. Az ételmegosztás részeként például kezd kiépülni itthon is az a gyakorlat, - amely az északi országokban már elterjedtté vált - hogy az élelmiszer-felesleget önkéntesek összegyûjtik és a rászorulók között szétosztják. Az úgynevezett "élelmiszerbankoknál" természetesen olyan termékekre kell gondolni, amelyek még fogyasztható állapotban vannak, de kereskedelmi forgalomba már nem hozhatóak.

Az összes fejlesztésnek a hatásait egy értékelési rendszeren keresztül lehet nyomon követni, vagyis a nemzetközi gyakorlathoz alkalmazkodva a kormányzás, gazdaság, környezet, mobilitás, életkörülmények és emberek alrendszerek alapján lehet mérni, hogy egy-egy fejlesztésnek milyen a hatása.

A térképen a felsorolt alrendszerekhez tartozó szolgáltatások szerepelnek nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban. Az ilyen okos város létrejöttét segítõ szolgáltatások például a Logischool szakkör az országban több helyen, az intelligens parkolási rendszer, amely valós idejû parkolóhely foglaltsági adatokat mutat, vagy a Pánikgomb alkalmazás, amely a telefon GPS adatai alapján méri be a bajba jutottak helyzetét.
Városban élsz? - Hamarosan átalakulnak a hétköznapok

Kép forrása: Lechner Tudásközpont


De milyen is az okos otthon?

A városfejlesztés során nem maradhatnak ki a sorból az épületek sem, sokféle elõnye lehet annak is, ha a város mellett az épületeket is felokosítjuk. Az okos otthonok létrehozásában pedig fõként a tulajdonosoknak van szerepük, akik vagy maguk szeretnének modern és praktikus otthonban élni, vagy akár kiadási céllal is belevágnának ebbe az újdonságba, ami jó befektetésnek tûnik, ha valami egyedit és luxus kategóriát szeretnének kínálni a bérlõknek.

Amikor egy lakás a legmodernebb rendszerekkel van felszerelve, a tulajdonosok és a fejlesztõk elsõdleges szempontja nem feltétlenül a luxus, hanem praktikusságból választják ezeket. Az egyik legnépszerûbb szolgáltatás az okos biztonsági rendszer, amellyel a tulajdonos a telefonján élõ adásban nézheti, hogy mi történik a lakásban, vagy értesítést kaphat arról, ha valamelyik ablak vagy ajtó kinyílik miközben senki sem tartózkodik a házban, de távolról bezárhatja a nyitva felejtett ablakokat is. Szintén a legnépszerûbb okos tulajdonságok között van a fûtésrendszer, ami a havi számlák csökkentésére és a maximális kényelem érdekében jött létre, a rendszer lekapcsolja a fûtést, ha nem tartózkodik senki otthon, majd a hazaérkezés elõtt néhány órával bekapcsolódik, hogy meleg lakásba (nyáron a légkondicionáló segítségével hidegbe) érkezhessenek a lakók.

Ezeken a kiragadott példákon felül természetesen még megannyi szolgáltatást kínálnak az okos rendszerrel felszerelt lakások és a fejlõdõ okos városok egyaránt. A következõ idõszakban részletesebben is fogunk foglalkozni a témával a Portfolio Ingatlannál, illetve a tavasszal megrendezésre kerülõ Smart City konferenciánkon, ahol a tavalyihoz hasonlóan idén is fókuszba kerülnek az okos otthonok és városok.

Hozzászólnál a témához? Mondd el véleményedet a Portfolio Ingatlan Facebook oldalán.