Megreformálja a robotizáció a logisz­tikát
2018.02.07
Mivel a logisztika jóval több annál, mint szállítási szolgáltatás, képes meghatározni a termelés hatékonyságát, a jövõben a technológiai innováció, a hálózatba kötött eszközök, a robotika, a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a 3D-nyomtatás, a drónok képesek lesznek gyökeresen megváltoztatni a szektort - írja a Világgazdaság.

Az intelligens robotok saját helyzetüket, illetve a környezetükben lévõ embereket, tárgyakat is érzékelik szenzoraikkal, képesek különbséget tenni a mozgó és álló tárgyak között. Ennek köszönhetõen biztonságosan tudnak dolgozni emberek környezetében is, így jelentõsen növelhetõ a hatékonyság. A mobil robotok leegyszerûsítik a ponttól pontig történõ árumozgatást, egyszerre 80 kilogramm árut tudnak mozgatni, és egy kocogó ember sebességével közlekednek. A jövõben a raktárak méretezésére is hatással lehetnek, mivel kisebb helyen hatékonyabban tudnak mozogni.

A német DHL raktárában is ezt tesztelik, intelligens robotok segítenek a rakodásban. Az alkalmazottak érintõképernyõk segítségével munkára foghatják õket, így teremtve hatékonyabb munkamegosztást. Az ipari robotika technológiájában a fejlett országok cégei járnak elöl, közülük négy globális piacvezetõt lehet kiemelni: a svájci ABB és a kínai tulajdonban lévõ német KUKA (Keller und Knappich Augsburg) mellett két japánt, a Fanucot és a Yaskawát. A mobil robotok új generációjának piaca néhány éven belül robbanásszerû növekedést produkálhat, amint egyre több vállalat fedezi fel a robothasználat lehetõségeit, nagymértékben átalakítva a logisztikai iparágat.