Mire lehet költeni jövõre az egészségpénztári számlákról?
2011.11.24
Az egészségpénztári számlákról 2012-ben nem lehet már sportra, gyógyüdülésre, vagy fürdõkre költeni. Mindez – írja az azénpénzem.hu – csak a SZÉP felhasználásával vehetõ kedvezményesen igénybe.

Az adótörvényekhez a végszavazás napján benyújtott módosítás alapján, a pénztári vezetõk többsége szerint egyértelmûen látszik, hogy a kormányzat mindent a Széchenyi Pihenõkártyhoz (SZÉP) akar átcsoportosítani: üdülésre, de akár méregtelenítõ kúrákra is, sõt, soláriumhoz és masszázs szalonokban is igénybe vehetõk a támogatott forintok.

A már meglévõ felhasználás esetén ugyanis még 180 napig van lehetõségük a tagoknak arra, hogy a kapott számlát elszámoltassák. A változás a 2010. évi adatok alapján az egészségpénztári szolgáltatások 5-6 százalékát érinti – közölte az MKB pénztárak vezetõje, Lehoczky László.

A Patika Egészségpénztár vezetõje, Lukács Marianna azonban úgy véli, stratégiai hiba volt a kormány részérõl ez az intézkedés, az egészségpénztárak ugyanis biztosíthatnák, hogy hosszú távon egyensúlyba kerüljön az állami egészségügyi kassza. Mint megjegyezte: a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetsége régóta harcolt azért, hogy a betegségmegelõzés szempontjából nagyon fontos terület, a rekreáció és a prevenció visszakerüljön a támogatott körbe.

Lukács Marianna szerint ironikus az egészségügyi hozzájárulás (eho) kivetése azokra a pénztárakra, amelyek az Országos Egészségpénztárt segítik. Többen is úgy vélik, így igazán betegségpénztárakká degradálták az egészségpénztárakat.