2017-ben is kiemelkedõen teljesítettek a pénztárak
2018.02.09
Ismét kimagasló teljesítményt nyújtottak az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó pénztárak – közölte a szervezet. A pénztártagok egyéni befizetései 25, illetve 44 százalékkal nõttek, miközben a munkáltatói befizetések csökkentek, az év eleji adóváltozás az ÖPOSZ szerint 2018-ban javíthat a helyzeten.

Az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona tavaly 10,5 százalékkal, 1288 milliárd forintra nõtt. A kasszák közel 7 százalékos hozamot és 5 százalékos reálhozamot értek el. Az ÖPOSZ-szal együttmûködõ egészség- és önsegélyezõ pénztárak 2017-et 51,2 milliárd forintos összvagyonnal zárták. Tagjaik az év során 7,3 millió alkalommal fizettek egészségszámlájukról a különbözõ szolgáltatásokért, amelyekre összesen 39,5 milliárd forintot költöttek, azaz alkalmanként átlagosan több mint 5300 forintot adtak ki.

Szépen nõttek tavaly a pénztártagok egyéni befizetései. A nyugdíjpénztárakba 25, az egészségpénztárakba pedig 44 százalékkal több tagdíj folyt be a magánszemélyektõl. Közben viszont a céges befizetések a nyugdíjkasszáknál 5, az egészségpénztárak esetében viszont 40 százalékkal estek vissza.

Az ÖPOSZ elnöke, Kravalik Gábor reményei szerint az idei év változást hozhat a munkáltatók hozzáállásában. A pénztári tagsághoz adható hozzájárulás adóterhelése a tavalyi jelentõs növekedés után (kikerültek a kasszák a cafeteriás támogatott körbõl) közel 3 százalékponttal, 41 százalék alá csökkent. Az elnök azt gondolja, hogy 2018-ban az alacsonyabb adókulcs miatt sok munkáltató számára lehet vonzóbb a pénztári hozzájárulás.