Kötelezõ Romániában a lakásbiztosítás: júliustól bírságolhatnak is!
2011.06.10
A mintegy 8,3 millió román háztartásból mindössze 520 ezer kötött katasztrófa elleni lakásbiztosítást idén májusig. A szerzõdéskötések üteme kifejezetten alacsony: naponta 1000-1500 biztosítást kötnek – közölte Marius Bulugea, a román Katasztrófaellenes Biztosítási Szövetség (PAID) igazgatója.

A kormány törvénymódosítása értelmében minden lakóingatlant kötelezõ módon be kell majd biztosítani három kockázat: földcsuszamlás, árvíz és földrengés ellen. A törvény júliusban lép életbe. A betonból, fémbõl vagy téglából épített házak esetén 20 eurót kell fizetni évente, a fából vagy vályogból készült házak díja 10 euró lesz.

Az év elsõ három hónapjában a lakásbiztosítási szerzõdések száma 2,2 millió volt, amely alapján hozzávetõleg 6 millió háztartásnak kell július 15-tõl bírságot fizetnie– közölte Bulugea. Szakértõk szerint azonban elég valószínûtlen, hogy a jövõ évi választások elõtt az önkormányzatok valóban beszedjék a 100-500 lej közötti bírságokat, helyette inkább csak figyelmeztetésben részesítik majd a lakástulajdonosokat.

Habár a kötelezõ lakásbiztosítási szerzõdéskötések üteme meglehetõsen lassú, az önkéntes lakásbiztosítások esetében ez nem mondható el: naponta hozzávetõleg hatezer szerzõdés köttetik – közölte a PAID igazgatója. Miután az önkéntes szerzõdés kiváltja a kötelezõ kötését, a biztosítók közötti verseny miatt olcsó, azonban gyenge szolgáltatási minõségû konstrukciók köttetnek.

A PAID korábban azt becsülte, hogy az elsõ évben a bebiztosított lakások aránya 20-30 százalék körüli lesz, három éven belül pedig ez az arány 75 százalékra fog emelkedni. A legfrissebb adatok szerint a több mint 8 millió romániai lakóingatlannak körülbelül 32,9 százaléka van bebiztosítva. Az önkéntes lakásbiztosítási szegmens bruttó díjbevétele az elsõ negyedévben meghaladta a 164 millió lejt.

Amennyiben a szerzõdéskötések üteme megmarad a napi 1500 kötésnél, úgy 2012 júliusáig hozzávetõleg 900 ezer szerzõdést fognak kötni, amely 10 százalék körüli biztosítási aránynak felel meg.


Romániában több mint 900 ezer személy, azaz a lakosság 4,5 százaléka fokozottan árvízveszélyes területen lakik. Romániában összesen több mint 1 millió hektár árvízveszélyes terület van, a számítások szerint 88 400 lakást bármelyik pillanatban elvihet a víz. 2008-ban csak a földcsuszamlásból és árvízbõl származó károk 2,79 milliárd lejt tettek ki, ezek a katasztrófák tavaly 156,4 millió lejnyi pusztulást okoztak.